Autor textu: TASR
09.04.2024

Na vysokých školách budú bezpečnostné audity, financie poskytne rezort školstva

Finančné prostriedky môžu školy použiť na realizovanie auditov, ale aj na iné aktivity či opatrenia v téme bezpečnosti.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 9. apríla (TASR) - Na vysokých školách sa majú zrealizovať bezpečnostné audity. Finančné prostriedky im na to poskytne Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. Verejné vysoké školy dostanú celkovo jeden milión eur, pre súkromné vysoké školy a Slovenskú zdravotnícku univerzitu (SZU) je vyčlenených 70.000 eur. Financie budú rozdelené podľa veľkosti škôl a využiť ich možno aj na iné bezpečnostné opatrenia. Štátny tajomník rezortu Róbert Zsembera o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.
        
Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská priblížila, že pre vysoké školy boli vypracované minimálne bezpečnostné štandardy, ktoré majú slúžiť ako podklad pre audity. "Štandardy bude každá vysoká škola potrebovať na to, aby vedela postupovať ďalej a vybrať si konkrétnu spoločnosť, ktorá by vypracovala bezpečnostný audit," ozrejmila. Na základe výsledkov auditu bude potom na zodpovednosti manažmentu škôl, aby prijal príslušné opatrenia.
        
Finančné prostriedky môžu školy použiť na realizovanie auditov, ale aj na iné aktivity či opatrenia v téme bezpečnosti. "Škola si urobí audit a keď budú vyplývať nejaké opatrenia, môže ich využiť aj na tieto aktivity," spresnil Zsembera. Rovnako ich môže použiť napríklad na školenia či prevenciu.
        
Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Hiadlovský ocenil medzirezortnú spoluprácu a systematický prístup. Poznamenal, že finančná pomoc len zo strany štátu dostatočná nebude. "Budem veľmi rád, keď samotné vysoké školy sumu ešte zdvojnásobia a aj z pozície vlastných finančných možností ešte rozšíria možnosti postupného zvyšovania bezpečnosti," skonštatoval. Zároveň ocenil, že vyčlenená suma nie je účelovo viazaná len na vykonanie auditu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]