Autor textu: OTS
15.02.2024

Modernejšie vzdelávanie s digitálnou knižnicou

Vďaka príspevku od štátu ju môže získať aj vaša škola.

Foto: KUBO EDU

Bratislava 15.02.2024 (OTS/Skolske.sk)

Nestáva sa často, že do slovenského školstva tečú peniaze. Teraz však majú školy príležitosť posunúť sa vpred vďaka výzve od Ministerstva školstva SR. Cieľom iniciatívy je podporiť digitálnu transformáciu edukačného systému formou príspevku. Školy môžu získať príspevok na digitalizáciu až do výšky 9 320 €. Poponáhľajte sa, je potrebné ho využiť do konca marca 2024.
 
LEN POLOVICA SLOVENSKÝCH ŠKÔL MÁ KNIŽNICU
 
Z 3 052 škôl na Slovensku má knižnicu menej ako polovica. Väčšina školských knižníc tiež nemá prostriedky na to, aby mala pekné, moderné a aktuálne knihy pre všetky ročníky. A ak už majú knižnice tituly, o ktorých sa žiaci učia v učebniciach, často ich nemajú dosť pre celú triedu.
 
Skvelým spôsobom, ako vyriešiť túto situáciu pomocou štátneho príspevku je získanie prístupu do digitálnej školskej knižnice KUBO EDU. Ide o slovenský projekt podporujúci čítanie detí, jeho súčasťou je už 164 škôl a ďalšie pribúdajú každý deň práve vďaka spomínanému príspevku. Žiakom aj učiteľom ponúka atraktívny prístup k čítaniu literatúry vrátane kníh, ktoré nie sú bežne súčasťou školských čítaniek. Pedagógom zjednodušuje prehľad prostredníctvom jednoduchého administrátorského rozhrania. KUBO EDU obsahuje viac ako 1 500 detských kníh, encyklopédií a odporúčanej literatúry pre všetky ročníky.
​​​​​​​
 
„Veľkou výhodou digitálnej knižnice je, že tú istú knihu môže naraz čítať celá trieda, alebo každý číta to, čo ho najviac zaujíma. Tzv. personalizované čítanie je v digitálnom svete možné vďaka prehľadnému filtrovaniu podľa veku, záujmov a čitateľskej úrovne. Jednoduchý administratívny systém poskytuje pedagógom informácie o tom, aké knihy deti čítajú a ako sa im darí. Škola má k dispozícii štatistiky o čítaní detí a rôzne nástroje, napríklad možnosť zadať domácu úlohu priamo v apke,“ vysvetľuje Jana Baginová, spoluzakladateľka a riaditeľka školskej digitálnej knižnice KUBO EDU.

 Jana Baginová, spoluzakladateľka a riaditeľka školskej digitálnej knižnice KUBO EDU
 
APLIKÁCIA VYVINUTÁ V SPOLUPRÁCI SO ŽIAKMI A UČITEĽMI
 
Čítaním kníh na tejto streamovacej platforme sa deti učia zmysluplne a zodpovedne využívať technológie. KUBO EDU prináša efektívnejšie učenie, lepšiu spoluprácu žiakov, učiteľov i rodičov a v neposlednom rade prispieva k rozvoju digitálnych a čitateľských zručností detí. To všetko pozitívne vplýva na ich schopnosti kritického myslenia, riešenia problémov i kreativitu. Aplikácia sa vďaka komunikácii a spolupráci s pedagógmi stále vyvíja a prináša nové vylepšenia.
 
„Veľa funkcionalít je vyvinutých najmä na základe požiadaviek učiteľov. Napríklad funkcia, vďaka ktorej si deti na školských zariadeniach nemusia pamätať svoje prihlasovacie údaje, ale prihlásia sa jednoducho pomocou školského kódu. Pripravujeme aj pracovné listy na čítanie s porozumením, čo umožní merať čitateľskú a digitálnu gramotnosť žiakov,“ uviedla Jana Baginová.
 
DIGITÁLNA KNIŽNICA ŠETRÍ ČAS, PENIAZE AJ PRÍRODU
 
Mladých čitateľov prirodzene priťahuje digitálny svet. Vďaka tomu, že dnes už má väčšina štvrtákov svoje vlastné mobilné telefóny alebo tablety, a u mladších detí ich majú často rodičia, môžu využívať digitálnu knižnicu KUBO kdekoľvek a kedykoľvek. Je dostupná nonstop a bez potreby personálu. Obsah pribúda a aktualizuje sa každý deň, školám tak odpadajú náklady na vedenie klasickej knižnice, ako aj starosti s požičiavaním a vracaním fyzických kníh. Navyše sa tým ušetria tony papiera.
Vďaka výzve Ministerstva školstva SR teraz môžu čítať žiaci z aplikácie KUBO úplne zadarmo. Stačí, ak sa ich škola prihlási do výzvy do konca marca 2024.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]