Autor textu: Zuzana Mészárosová
29.01.2024

Aktivity eTwinning inšpirujúce a motivujúce

eTwinning poskytuje učiteľom možnosti na profesionálny rast a rozvoj v rôznych oblastiach.

Foto: eTwinning

eTwinning, platforma podporujúca medzinárodnú spoluprácu medzi školami v Európe, prináša v druhom polroku školského roka 2023/24 rad noviniek a príležitostí pre učiteľov a žiakov, inovácie, ktoré  nielen posilňujú kvalitu vyučovania, ale aj podporujú rozvoj kritického myslenia, medzikultúrnu komunikáciu a ich digitálne zručnosti.

Kvalita projektov eTwinning neustále rastie, 120-tim projektom bol udelený Národný certifikát kvality a 97 projektov bolo na Slovensku ocenených Európskym certifikátom kvality - zoznam ocenených projektov tu. Vo februári sa spúšťa prihlasovanie škôl, ktoré budú môcť po vyplnení prihlášky žiadať o titul Škola eTwinning 2024-2025.

eTwinning poskytuje učiteľom možnosti na profesionálny rast a rozvoj v rôznych oblastiach. Od februára tohto roku sa učitelia môžu zúčastniť medzinárodných eTwinning podujatí zameraných na rôzne témy. Niektoré sa konajú prezenčne, iné online. Za účasť na medzinárodných podujatiach učiteľ získa certifikát. Všetky podujatia sú bezplatné. 
V ponuke sú eTwinning semináre, ktorých hlavným cieľom je nájdenie projektového partnera pre prácu v projektoch eTwinning a nadviazanie medzinárodnej spolupráce s použitím IKT nástrojov. Semináre sú zamerané na určitú skupinu učiteľov (podľa typu školy) a sú vhodné aj pre začiatočníkov v eTwinningu.
Workshopy zamerané na profesionálny rozvoj – tzv. PDW (Professional Development Workshops). Workshopy predstavujú príležitosti pre profesionálny rozvoj učiteľov, sú zamerané na odbornú prípravu v konkrétnych špecifických témach a oblastiach. Obľúbené sú i konferencie a tematické konferencie s medzinárodnou účasťou. Prehľad týchto vzdelávacích podujatí k dispozícii tu.
Program inovačného vzdelávania "Projektové vyučovanie a online spolupráca škôl v programe eTwinning" je poskytovaný na základe oprávnenia MŠVVaŠ SR a je poskytované zdarma. Rozsah vzdelávania je 50 hodín (16 hodín prezenčne, 10 hodín online s lektorom a 24 hodín dištančne). Vzdelávanie je realizované vo viacerých regiónoch Slovenska.
Obľúbené webináre sa organizujú niekoľko krát v týždni a sú zamerané na aktuálne témy  týkajúcich sa rôznych aspektov medzinárodnej spolupráce prostredníctvom platformy. Tieto vzdelávacie podujatia ponúkajú možnosť učiť sa nové stratégie a získavať inšpiráciu od skúsených eTwinningových pedagógov.
Ak učiteľ potrebuje poradiť s tým, ako si naplánovať projekt, či ktoré kolaboratívne aktivity sú vhodné do projektu, poradia vám ambasádorky eTwinning v online poradni - "Online štvrtky s eTwinningom" už od 1. februára 2024.

V 2. polroku eTwinning otvára 2 elearningové kurzy: „Metodika medzinárodných projektov eTwinning“ -  online kurz určený všetkým učiteľom MŠ, ZŠ a SŠ, začiatočníkom v eTwinningu. V obľúbenom česko-slovenskom eLearningovom kurze učitelia plnia zadania počas 6 týždňov pod vedením tútoriek, v čase, ktorý učiteľom vyhovuje a z pohodlia domova Rozsah: 24 hodín (6 týždňov). Druhým je elearning „Kreatívne využitie umelej inteligencie v eTwinningu“. Tento kurz poskytuje ucelený prehľad o významnej role umelej inteligencie a jej nástrojov v kontexte vzdelávania. V rámci tohto kurzu sa učitelia naučia využívať širokú paletu nástrojov umelej inteligencie tak, aby bola prínosná predovšetkým pre žiaka, ale neprehliadala pritom učiteľa, jeho prípravu na hodiny a nastavovanie projektových eTwinning aktivít. Okrem iného pôjde o nástroje podporujúce kreativitu, osobnú zaangažovanosť či kritické myslenie žiakov.
Do pozornosti učiteľov dávame i Jarnú kampaň eTwinning, ktorá sa spúšťa v marci a potrvá mesiac a je zameraná na well-being v škole.

eTwinning prináša viacero noviniek a príležitostí pre učiteľov a žiakov, ktoré posilňujú medzinárodnú spoluprácu a podporujú kvalitu vyučovania prostredníctvom inovatívnych vyučovacích metód a digitálnych nástrojov. Tieto iniciatívy sú kľúčom k rozvoju medzikultúrnych kompetencií, digitálnych zručností a kreativity u žiakov, čo prispeje k ich celkovému vzdelávaniu a osobnostnému rastu.
​​​​​​​
Zuzana Mészárosová, ambasádorka eTwinning

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]