Autor textu: TASR
23.01.2024

Prešovská univerzita konferenciou oslávi jubileum profesora Karola Horáka

Horák sa narodil 13. septembra 1943 v Katarínskej Hute v okrese Lučenec. Absolvoval Filozofickú fakultu Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. 

Na archívnej snímke profesor Karol Horák. FOTO TASR – Jakub Kotian

Prešov 23. januára (TASR) - Pri príležitosti životného jubilea slovenského dramatika, profesora Karola Horáka sa v utorok koná na pôde Prešovskej univerzity (PU) v Prešove pod záštitou jej rektora Petra Kónyu vedecká konferencia s názvom Prekračovanie hraníc - k tvorbe Karola Horáka. TASR o tom informovala hovorkyňa PU v Prešove Anna Polačková.

"Karol Horák je slovenský prozaik, literárny a divadelný vedec, vysokoškolský pedagóg, ktorý stále aktívne i organizačne pracuje na PU s viackrát zdôrazňovaným zámerom - udržať na fakultách a vysokých školách tvorivého ducha, ktorý bol vždy vlastný mladej generácii budúcej inteligencie," uviedla Polačková.

Ako ďalej povedala, vďaka jeho sústavnej tvorivej činnosti už viac ako polstoročie na PU úspešne prebieha prehliadka umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, ktorej je dlhoročným riaditeľom.

Horák sa narodil 13. septembra 1943 v Katarínskej Hute v okrese Lučenec. Absolvoval Filozofickú fakultu Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Už v časoch štúdia sa začal venovať prozaickej tvorbe a písaniu básní. Ako autor, dramaturg, režisér a herec pôsobil v študentskom divadelnom súbore, ktorý sa pod jeho vedením vypracoval na popredný alternatívny súbor divadelnej kultúry. Od divadla a poézie prešiel k náročnejším programom autorského divadla s vyhraneným interpretačným štýlom a výrazne ovplyvnil a formoval podoby divadiel malých javiskových foriem na Slovensku. Je autorom viacerých prozaických diel. Jeho hry uviedli slovenské i zahraničné divadlá. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení a bol laureátom mimoriadnej ceny 24. ročníka Krištáľového krídla.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]