Autor textu: TASR
26.10.2023

Mestská základná a materská škola v Trebišove vykurujú novými tepelnými čerpadlami

Budovu ZŠ po novom vykuruje desať vysokoúčinných tepelných čerpadiel, ktoré zároveň slúžia aj na ohrev úžitkovej vody. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Trebišov 26. októbra (TASR) - Nové tepelné čerpadlá využívajú od aktuálnej vykurovacej sezóny v Trebišove mestská Základná škola (ZŠ) Milana Rastislava Štefánika a Materská škola (MŠ) na Hviezdoslavovej ulici. K výmene zdroja tepla došlo s finančnou podporou z eurofondov, nenávratný finančný príspevok na projekty bol spolu viac ako 860.000 eur.

"Aktuálne klimatické zmeny, rastúce ceny viacerých foriem energií podnietili mesto Trebišov k rozhodnutiu spraviť významný krok v oblasti úspory spotreby energie jej alternatívnymi zdrojmi," informovala TASR hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

Budovu ZŠ po novom vykuruje desať vysokoúčinných tepelných čerpadiel, ktoré zároveň slúžia aj na ohrev úžitkovej vody. Tento zdroj v sebe zahŕňa priame tepelné využitie obnoviteľnej veternej a vodnej energie, šetriť tak bude financie aj životné prostredie.

"Tepelné čerpadlo vzduch - voda produkuje teplo z hľadiska neobmedzeného, ekologicky aj ekonomicky najvhodnejšieho a všade dostupného vzduchu. Jeho energetické toky sa obnovujú aspoň tak rýchlo, ako sú spotrebovávané," oznámila radnica. Na projekt získala samospráva nenávratný finančný príspevok vo výške 712.748 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Zo svojich vlastných zdrojov mesto prispelo sumou takmer 55.000 eur. 

Zostava dvoch plynových tepelných čerpadiel fungujúcich takisto systémom vzduch - voda slúži na výrobu tepla aj v triedach a spoločných priestoroch MŠ Hviezdoslavova. Čerpaný nenávratný finančný príspevok na tento projekt bol viac ako 151.000 eur, a to z rovnakého operačného programu. 

"Týmto príspevkom sa v obidvoch zariadeniach predpokladá zníženie energetickej náročnosti mestských budov a vysoko vyzdvihujeme aj environmentálny zmysel a význam využívania aerotermálnej energie, keďže sa minimalizuje produkcia emisií, čo v súvislosti s ekologickým zameraním tejto materskej školy bolo najlepšou voľbou pri riešení krízovej energetickej situácie," uviedla Mištaničová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]