Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Ľuboš Lukáč
30.08.2023

Kluby nadaných detí čaká rok plný aktivít, organizátori opäť očakávajú enormný záujem

Hovorí sa, že pravý anglický lord by na opustenom ostrove potreboval dva kluby: jeden, do ktorého by chodil a druhý, do ktorého by nechodil. Nadané deti môžu aj v novom školskom roku navštevovať ten, ktorý je určený len im.

Foto: Peter Ilenčík

Prešov 30.08.2023 (Skolske.sk)

Záujem je obrovský, preto nedokážu prijať všetkých
Kluby pre nadané deti organizuje Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove. Patria do portfólia iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorá je autorom množstva pútavých projektov a aktivít, zameraných na široké spektrum oblastí. Kluby sa tešia enormnému záujmu, čo spôsobuje, že nemôžu prijať všetkých reálnych záujemcov o členstvo. Rovnakú situáciu organizátori očakávajú aj v tomto školskom roku.
​​​​​​​
Vôbec prvý klub nadaných detí na Slovensku otvorili v Prešove. Funguje (v prenajatých priestoroch) pri Základnej škole Šmeralova a deťom sa tu v rámci samostatnej mimoškolskej činnosti venujú pedagógovia Ingrid Storinská, Juliána Sedláková a Ľuboš Lukáč. KND-čku na Šmeralke po rokoch pribudol súrodenec, a to v Súkromnej základnej škole DSA na Mukačevskej ulici. Tu rozvíja schopnosti nadaných detí skúsený špeciálny pedagóg, metodik pre vzdelávanie nadaných a zakladateľ iniciatívy Rozumieme nadaným Ľuboš Lukáč.

pic
Foto: Peter Ilenčík

Podmienky členstva sú nenáročné
Stretnutia intelektovo nadaných detí v kluboch sú bezplatné. Určené sú pre nadaných školákov z Prešova a jeho okolia. Na registráciu nie je potrebný ani vzdelávací poukaz. Prebiehať bude od 31. augusta. Rodičia si z webstránky www.nadanedieta.sk stiahnu tlačivo, a to podľa toho, do ktorého z dvoch klubov chcú dieťa prihlásiť. Sken vyplneného tlačiva zašlú mailom na adresu [email protected]. Ak deti niektorú zo škôl prevádzkujúcich klub nadaných navštevujú, stačí, ak ich rodičia odovzdajú vyplnené tlačivo triednemu učiteľovi dieťaťa.
​​​​​​​
Ako bolo spomenuté, záujem o stretnutia nadaných je veľký, no maximálna kapacita každého z klubov je 30 detí. Registrácia potrvá približne jeden školský týždeň. U našich západných susedov, v Českej republike jestvuje viac ako 50 klubov pre nadané deti, na Slovensku je ich nateraz podstatne menej. Po prešovskom vznikli napríklad i v Banskej Bystrici, Humennom, Bardejove a v Sabinove.

pic
Foto: Peter Ilenčík

Aké deti do klubov chodia a čo robia
Kluby, o ktorých je reč sú určené pre intelektovo nadané deti, deti nadané matematicky alebo lingvisticky, deti s bystrou úvahou, deti hravé a ochotné rozširovať si obzory všetkými smermi. Organizátori klubov usilujú rozvíjať ich intelekt prostredníctvom tímových hier, exkurzií, experimentovania a bádania.
​​​​​​​
Účelom stretnutí je takisto podchytiť deti v rannom veku a poskytnúť im nadštandardný rozvoj a rozširovanie obzorov. Môžu tu skúmať, riešiť logické úlohy, precvičujú čitateľskú a finančnú gramotnosť. V neposlednom rade sa stretávajú so známymi osobnosťami kultúrneho a spoločenského života.

​​​​​​​Text: Ingrid Storinská

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]