Autor textu: TASR
02.06.2023

Mladí architekti súťažili o najlepšiu stavbu s využitím prefabrikácie

Prvé miesto získal a víťazom prvého riadneho ročníka súťaže sa stal Adam Hronský. Porota vyzdvihla jeho prepracovaný a citlivý prístup k riešenému územiu.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 2. júna (TASR) - Dokázať, že prefabrikácia neznamená uniformitu a kreatívne nápady sa dajú realizovať aj pomocou typizovaných riešení, mali možnosť študenti architektúry v súťaži Prefabrication goes creative. Organizátori zverejnili výsledky súťaže, do ktorej sa mohli zapojiť študenti vysokých škôl architektúry z Bratislavy a Košíc.

"Všetkých 12 prihlásených návrhov pracovalo s kombináciou spriahnutých oceľových nosníkov Deltabeam a drevom ako znovuobjaveným materiálom, ktorý prispieva k lepšej udržateľnosti stavieb," uviedol pre TASR za organizátorov Ľuboš Schwarzbacher k prvému riadnemu ročníku architektonickej súťaže. Vyhlásila ju spoločnosť s fokusom na technológie spájania a vystužovania betónových konštrukcií a na spriahnuté nosníky pre tenké stropy v spolupráci s Katedrou architektúry Stavebnej fakulty (SvF) Slovenskej technickej univerzity (STU) Bratislava a ďalšími partnermi. "Súťaž bola vypísaná ako voľná s akoukoľvek funkčnou náplňou spadajúcou pod kategóriu občianskej vybavenosti," spresnil s tým, že podmienkou bolo vybrať vhodné materiály a konštrukčný koncept s využitím spomenutého prefabrikovaného systému, zohľadniť urbanistické vzťahy, navrhnúť atraktívny verejný priestor a použiť udržateľné materiály a riešenia.

Prvé miesto získal a víťazom prvého riadneho ročníka súťaže sa stal Adam Hronský. Porota vyzdvihla jeho prepracovaný a citlivý prístup k riešenému územiu. "Práca s terénom v tomto návrhu umne maskuje plochy pre statickú dopravu a objemová hmota hotela je odľahčená systémom terás," znel verdikt poroty, ktorú presvedčili aplikované udržateľné riešenia a možnosť využiť v plnom rozsahu prefabrikáciu.

Cenu víťazovi odovzdala prodekanka Stavebnej fakulty STU v Bratislave Katarína Gajdošová. "Som presvedčená, že sme úspešne položili základy tradície, ktorá sa stane integrálnou súčasťou vzdelávacieho procesu budúcich architektov," povedala k súťažnému projektu. "Je nesporné, že rýchlejší, bezpečnejší, efektívnejší a šetrnejší spôsob výstavby smeruje k využívaniu prefabrikácie, ktorá nie je obmedzujúca, ale poskytuje architektonickej tvorbe väčšiu voľnosť," tvrdí tajomník súťaže Robert Provazník z Katedry architektúry SvF STU v Bratislave. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]