Autor textu: Ľuboš Lukáč
02.06.2023

Otestujte logické myslenie vašich predškolákov

Poslúžia vám k tomu úlohy Logickej olympiády pre najmenších. Aj tento ročník súťaže predškolákov sa niesol v duchu motta: „Súťažíme, ale neprehrávame.“

Foto: Súkromná materská škola Pro Pueris, Košice

Takmer osemtisíc súťažiacich
Logická olympiáda pre najmenších je súťaž určená deťom predškolského veku. „Organizátormi súťaže sú Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove, Súkromná základná škola DSA v Prešove a mesto Prešov. V školskom roku 2022/2023 sa do nej zapojilo 7582 malých riešiteľov z 344 materských škôl,“ informoval Ľuboš Lukáč, interný doktorand na PF PU a učiteľ intelektovo nadaných žiakov.

Inteligencia detí v plnej pohotovosti
V aktuálnom ročníku súťaže zažili malí riešitelia svet logiky a abstraktného myslenia a hľadanie súvislostí. Precvičili si aj jemnú motoriku. Obsahom zápolenia bolo preverenie jednoduchých logických funkcií, pamäte, tvorenie pojmov, či  počítanie. Rovnako preverenie zručností, ktoré sú potrebné na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky,“ opísal priebeh skúsený pedagóg, ktorý sa nadaným deťom venuje dlhodobo.

Vyriešiť i zdôvodniť
Olympiáda prebiehala v réžii zaregistrovaných materských škôl. A to písomnou formou, no aj spoločným riešením úloh v kolektíve detí. Napríklad pri počítači alebo interaktívnej tabuli. Organizátori poskytli škôlkam testovací súbor logických úloh a  certifikát o absolvovaní Olympiády v elektronickej podobe. „Hlavnou myšlienkou podujatia bolo riešiť logické úlohy, možno i netradične rozmýšľať a svoj výsledok aj zdôvodniť. Riešenie logických úloh olympiády učí deti komunikovať, vyjadrovať svoj názor, podporuje prácu v skupine a umožňuje prezentovať logické myslenie dieťaťa,“ priblížil Lukáč.

pic
Foto: Súkromná materská škola Pro Pueris, Košice

Záujem o olympiádu pre predškolákov je obrovský
Podľa organizátorov je o olympiádu z roka na rok vyšší záujem. V porovnaní s minulým rokom sa do 8. ročníka súťaže prihlásilo o takmer 1200 detí viac ako vlani. Stúpol aj počet zaregistrovaných materských škôl z 331 na 344, čo je v histórii súťaže doposiaľ najviac.

Test súťaže Logická olympiáda pre najmenších 2023 nájdete na webovej stránke www.nadanedieta.sk

Logická olympiáda prebiehala od 1. marca do 1. júna 2023 v prostredí materských škôl, pričom súťažiaci riešili osem logických úloh. „Súťaž bola realizovaná v réžii zaregistrovaných materských škôl písomnou formou alebo spoločným riešením úloh v kolektíve detí, napríklad pri počítači alebo interaktívnej tabuli. Dôležité bolo nielen odpovedať, ale svoju odpoveď aj zdôvodniť, argumentovať a logicky vysvetliť,“ ozrejmil Lukáč, ktorý je zároveň jedným z odborných garantov súťaže.

****
Pedagogická fakulta PU sa už niekoľko rokov významnou mierou podieľa na rôznych projektoch a aktivitách určených nadaným žiakom. Patrí medzi spoluorganizátorov Logickej olympiády nadaných žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií. Každoročne organizuje odborný seminár Rozumieme nadaným, určený odborným a pedagogickým zamestnancom škôl a poradenských zariadení, rodičom detí a študentom vysokých škôl.

Foto: Súkromná materská škola, Pro Pueris, Stará baštová 11, Košice

pic
Foto: Súkromná materská škola Pro Pueris, Košice

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]