Autor textu: Ľuboš Lukáč
26.05.2023

Finále Logickej olympiády sprevádzali vstupy odborníkov

Obľúbená súťaž, ktorou do týchto chvíľ prešlo vyše 23 000 detí, dopísala 10. mája na pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity jedenásty ročník. Finále tradične sprevádzal seminár pod názvom Rozumieme nadaným.

Foto: Peter Ilenčík

Ocenením prekvapili trojicu učiteliek
Pri otvorení súťažného dňa praskala aula Pedagogickej fakulty vo švíkoch. Podujatie v príjemnej a pozitívnej atmosfére moderovala riaditeľka Centra a poradenstva a prevencie v Sabinove Ľubica Richmanová Fabišíková, ktorej pracovisko zastrešuje iniciatívu Rozumieme nadaným. Logická olympiáda je súčasťou portfólia jej projektov.
​​​​​​​
Prekvapenie za organizátora pripravil kolegyniam venujúcim sa nadaným deťom Ľuboš Lukáč, ktorý odovzdal ocenenie – plaketu Rozumieme nadaným trojici učiteliek. Odovzdaná tiež bola medaila dekanky fakulty. „Prekvapila ma veľmi dobrá nálada. Čakal som viac strojenú, súvisiacu s tým, že je to celoslovenské vyvrcholenie súťaže. V takýchto chvíľach sa veľmi dobre rozpráva,“ uviedol prodekan Radoslav Rusňák na margo svojho príhovoru.

Práca s nadanými je motivujúca aj pre pedagógov
Spoločnosť stále nevníma, že špeciálna pedagogika je aj pre nadané deti. Je dobre, že sa o tom začína rozprávať. Som rád, že sa týmto deťom venuje a sebecky poviem, že som rád, že práve v Prešove,“ uviedol Radoslav Rušňák. „Logická olympiáda je pre mňa takou čerešničkou na torte. Pri práci s nadanými sa vieme naštartovať, vidíme tu perspektívu a víziu,“ pridala skúsenosť z bohatej praxe Ľubica Richmanová Fabišíková.

Každý sa má rozvíjať v oblasti, v ktorej je nadaný a keďže máme aj deti nadané intelektovo a ktorým to logicky myslí, pre túto skupinu treba niečo urobiť. A Logická olympiáda je veľmi užitočná akcia,“ zhrnul Vladimír Dočkal, ktorého prednáška bola súčasťou seminára Rozumieme nadaným. Ten prebiehal paralelne s testovaním finalistov.

pic
Foto: Peter Ilenčík

Nadaných treba prilákať na Slovensko
Po dlhšom čase som stretla ľudí, ktorých vidím rada a z dnešného dňa, prostredia a toho, čo sa tu deje mám veľmi dobrý dojem,“ podelila sa riaditeľka bratislavského Centra nadania a prednášajúca Martina Mátychová. „Nadanie by sme teraz najviac potrebovali v komunikácii. Aby sme vedeli komunikovať, nenapádať sa, kriticky myslieť a argumentovať navzájom sa chápať, vnímať a rešpektovať,“ myslí si Jana Jurášková zo Súkromnej ZŠ pre žiakov s intelektovým nadaním CENADA v Bratislave.
​​​​​​​
Páči sa mi, že takéto podujatie živí problematiku intelektového nadania. Zvlášť teraz, keď sa mení legislatíva, trochu sa zabúda na nadané deti. Som rada, že sa v tom angažuje fakulta, pretože vzdelávanie budúcich učiteľov je veľmi dôležité a tam sme, čo sa týka Slovenska, v plienkach,“ skonštatovala.

Prednášali i nadané deti
Účastníkom finále Logickej olympiády sa prihovorili takisto samotné nadané deti Karla Ňachajová, Tibor Norko a Alica Šucová. Po testovaní priblížil súťažiacim tvorivé písanie Dávid Dziak z Prešovskej univerzity. Ľuboš Lukáč a Ingrid Storinská si v osobitnom vstupe zaspomínali na desať rokov klubu nadaných detí v Prešove. Bola to práve metropola Šariša, kde klub pre nadané deti spustili ako prví na Slovensku.

Pandémia  nadaných akoby prebudila, je ich viac a viac. Na Večere talentov sme mali zatiaľ najväčšiu účasť; na Sigorde bola stovka ľudí. Deti si pochvaľovali, že spoznali nových kamarátov z rôznych miest. Máme veľmi dobré ohlasy od rodičov a učiteľov detí, ale aj od detí samotných. Dostali sme kopec pekných mailov, ktoré sa dobre čítajú. Akciu hodnotia ako bezproblémovú, cítili sa na nej dobre a tešia sa na ďalší ročník,“ priblížil Ľuboš Lukáč. „Veľká vďaka patrí organizátorom, ktorí urobili maximum, aby všetko fungovalo. Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhali; či sú to doktorandi, pedagógovia vysokej školy alebo zamestnanci CPP v Sabinove.“

​​​​​​​Text: Dušan Guman

pic
Foto: Peter Ilenčík
pic
Foto: Peter Ilenčík

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]