Autor textu: Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni
23.05.2023

Zaujímavý projekt vyvrcholil študentskou výmenou v Starej Ľubovni

Ciele projektu zameriavali pozornosť študentov na poznanie hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva zúčastnených krajín, jeho ochranu i zachovávanie tradícií. 

Foto: CGSM

Vďaka grantovej schéme Európskej únie pre medzinárodné partnerstvá škôl dostali študenti a pedagógovia jedinečnú príležitosť spolupracovať so zahraničnými školami, ktoré v ostatnom čase navštívili. Projekt s názvom UNESCO Culture ambassadors vyvrcholil mobilitou v Starej Ľubovni. Pre účastníkov z portugalského mesta Guimarães, španielskej Bazy, tureckého Karabüku a litovského Vilniusu tu bol v poslednom aprílovom týždni pripravený bohatý program.

pic
Foto: CGSM

Ciele projektu zameriavali pozornosť študentov na poznanie hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva zúčastnených krajín, jeho ochranu i zachovávanie tradícií. Participanti si v priebehu týždňa užívali krásy mesta i regiónu. „Mobilita, ktorá združila kultúrnych ambasádorov, bola odrazom ducha programu Erasmus+. Naša slovenská hosťovská škola sa venovala organizácii s vášňou, plným nasadením a láskou. Ukázali nám svoje dedičstvo, kultúru, spôsob života,“ povedala o výmene pedagogička zo Španielska María de Diego Yagüe. „A všetko sa odohrávalo vďaka škole s úžasnou rodinnou atmosférou,“ dodala.

pic
Foto: CGSM

Okrem práce na audiovizuálnych digitálnych výstupoch hostia absolvovali pestrý sprievodný program. Spoznávali dominanty Starej Ľubovne. Študenti gymnázia sa stali ich sprievodcami pri prehliadke Ľubovnianskeho hradu či skanzenu. Participanti strávili spoločný čas v Tatrách, v Pieninách. Raftovali na Dunajci, prezreli si Beliansku jaskyňu. Z pamiatok zapísaných do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO na Slovensku navštívili historické centrum Bardejova a drevený kostolík v Hervartove. „Bolo pre mňa poctou navštíviť takú krásnu krajinu, akou je Slovensko. Hory priam vyrážajú dych. Zažila som mnoho zaujímavých a zábavných exkurzií. Ďakujem veľmi pekne za vašu pohostinnosť a dúfam, že niekedy na Slovensko ešte prídem,“ zhodnotila projektový týždeň Darija, študentka z Litvy. 

pic
Foto: CGSM

Nevšednými boli pre hostí workshopy zamerané na tradičné slovenské remeslá. Vďaka kooperácii s Ľubovnianskym múzeom si vyskúšali drotárstvo a pán Gallík z Lackovej im zas predstavil umenie košikárstva. Výnimočným zážitkom bol slávnostný večierok, počas ktorého sa účastníci zabávali spolu s členmi hosťovských rodín v príjemnej atmosfére, ktorú vytvorila kapela Jána Jendrichovského Srdcovka. Projektových partnerov cirkevného gymnázia v rámci oficiálneho prijatia srdečne privítal aj primátor mesta Ľuboš Tomko.

pic
Foto: CGSM

Keďže mobilita na Slovensku bola poslednou v poradí, prišiel čas aj na bilancovanie. „Všetky absolvované aktivity prispeli nielen k rozvoju komunikačných zručností, ale posilnili aj občianske povedomie študentov ako budovateľov spoločnosti založenej na rešpekte, tolerancii, prijatí a porozumení druhým,“  zhodnotila prínosy Carla Rocha, učiteľka z Portugalska. Jednotliví aktéri sa síce rozlúčili, no priateľstvá a spolupráca ostávajú. „Projekt partnerstva škôl nám pomohol vidieť a spoznať, čo vzácne a krásne predkovia v jednotlivých krajinách vytvorili. Privádza nás to k úcte a obdivu k iným kultúram, krajinám. Zároveň sme mohli spoznávať partnerské školy, inšpirovať sa u nich príkladmi dobrej praxe. Máme k nepoznanému často predsudky, skúsenosť a osobný kontakt ale dokáže predsudky premeniť na rešpekt a v našom prípade aj blízke vzťahy a priateľstvá,“ povedal riaditeľ Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša Pavol Chmeliar.

pic
Foto: CGSM

A čo na možnosť zapojiť sa do projektov programu Erasmus+ hovoria študenti Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša?
 
Lea:
„Byť súčasťou projektu Erasmus+ bol pre mňa nenahraditeľný zážitok. Nielen spoznávať novú krajinu, ale najmä ľudí, ktorí sú jej dôležitou súčasťou. Mala som možnosť využiť jazyk, ktorý sa učím, na vlastnej koži a prekonať aj svoje neistoty. Prekvapivo, jedna z najkrajších častí celého projektu bolo privítať zahraničných hostí u nás, kedy sme mali možnosť ukázať im trošku z pravého slovenského života a zabezpečiť, aby sa cítili ako doma. Som nesmierne vďačná sa tuto skúsenosť.“
 
Ema:
„Možnosť zúčastniť sa na Erasme bude pre mňa už navždy jedna z najviac obohacujúcich skúseností v živote. V septembri minulého roka som vďaka projektu mohla stráviť týždeň na ostrovčeku v Atlantickom oceáne. Popri množstve zaujímavých aktivít som sa veľa dozvedela o kultúrnom dedičstve krajiny. Rovnako obohacujúce bolo pre mňa hostiť študentku z Litvy.
S hrdosťou na svoje korene som jej prezentovala miesta, ktoré sme počas mobility navštívili. Bolo krásne vidieť, ako sa všetkým, bez ohľadu na pôvod, na Slovensku páčilo.“


pic
Foto: CGSM
pic
Foto: CGSM
pic
Foto: CGSM
pic
Foto: CGSM
pic
Foto: CGSM
pic
Foto: CGSM

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]