Autor textu: Mgr. Art Martina Bencová Utešená, PhD.
25.04.2023

Keď sa Slováci tešia, že žijú na Slovensku

Spolupráca je potrebná. Nezisková organizácia SEEDS, okrem svojho projektu Vedieť viac, teraz ponúka do slovenských škôl projekt Tri životy. Zapojte sa.

Foto: M. Bencová Utešená

Čo máme a oni ani netušia, že existuje? Čo ich trápi a nás nemusí? Do stredných škôl a niektorých základných škôl na Slovensku sa dostal originálny program na zoznámenie detí so životom ľudí v rozvojových krajinách.     

Stačia dve vyučovacie hodiny a žiaci dostanú nové podnety a rozmýšľajú nad témami, ktoré ich doposiaľ hĺbkovo nezaujímali. Už síce vedia, že v rozvojových krajinách žijú ľudia v extrémnej chudobe, ale detaily poznajú len tí, ktorí v tých krajinách žijú, alebo pomáhajú. A to sú napríklad Martina Bencová Utešená a manželom Jurajom Bencom, ktorí v Afrike či v Ázii strávili mesiace, až roky. Keď sa im narodili ich vlastné deti, Martina nakrútila film ktorý odpovedá na otázky, v čom sú medzi nami a ľuďmi v rozvojových krajinách najväčšie rozdiely. Ako sa ich a náš deň dokáže líšiť a v čom sú tie rozdiely najviac viditeľné.     

O čom je film Tri životy: Martina ukazuje svojej dcére Karle, ako strávia deň jej päťroční rovesníci z Kambodže a z Lesotha. Keo je synom krajčírov, ktorí pre nás šijú značkové športové oblečenie a žijú z desiatich eur denne. Tatohatsi v Africkom Lesothe zas žije v prenajatom domčeku s mamou a súrodencami. Ako sa deti učia, hrajú a na čom sa smejú? Môžu sa napiť pitnej vody, alebo zapnúť svetlo v dome? Koľko smetí ich rodina za deň vyprodukuje a kde skončia? Film v závere naznačuje, prečo Karlini rodičia vidia potrebu robiť projekty v rozvojových krajinách. Film cestuje po školách, môže sa zapojiť aj tá Vaša.     

Po vytvorení dokumentárneho filmu v dĺžke jednej vyučovacej hodiny už chýbalo len nájsť spôsob, ako ho odprezentovať žiakom, aby ich nútil zamyslieť sa hlbšie nad rozdielmi vo svete. Pre školy pripravila Martinina nezisková organizácia Dvojfarebný svet plán, ako pracovať s filmom a ako o ňom diskutovať so študentami. Program môžu školy použiť v predmetoch ako je geografia, občianska náuka, etika alebo aj prírodoveda.  

„Projekt ponúkame päťdesiatim pilotným školám bezplatne vďaka grantu Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu. Myslíme si, že práve študenti stredných škôl a starší žiaci základných sú veľmi vnímavou skupinou, ktorá sa môže vďaka správnemu zacieleniu vzdelávania sama rozhodnúť ako prispeje k tomu, aby bol život na tejto planéte čo najpríjemnejší pre všetkých, nielen pre ľudí, ktorí sa narodili na správnom mieste, v správnej krajine,“ hovorí predsedníčka občianskeho združenia Dvojfarebný svet Martina Bencová Utešená.     

Do projektu sa už zapojilo prvých 30 škôl. „Film sa stal priestorom na diskusiu, kladenie si nových otázok o problematike rozdielov v spoločnosti, hľadanie odpovedí na dané otázky. Samotní študenti skonštatovali, že ich daná problematika zaujala a boli radi, že dostali priestor na vyjadrenie vlastného názoru,“ povedala o programe pedagogička z Obchodnej Akadémie v Topoľčanoch Jana Masaryková. „Žiaci film sledovali s veľkým záujmom. Po zhliadnutí sme sa o ňom rozprávali a porovnávali život na Slovensku a v Afrike. Všetky deti zhodnotili, že je u nás lepšie. Aj keď niektorí naši žiaci majú v niektorých aspektoch podobné životné podmienky keďže pochádzajú z marginalizovanej rómskej komunity,“ uviedla Jaroslava Kotočová zo Základnej a materskej školy Vydrník. Prvákov podľa nej najviac prekvapilo, že v dnešnej dobe niekto spí na zemi a štvrtáci sa zaujímali o umývanie a odkladanie riadu na toalete.     

Program Tri životy sa dostal na školy vďaka spolupráci s neziskovou organizáciou Seeds, ktorej cieľom je zasievať semienka zvedavosti v mladých ľuďoch originálnym občianskym vzdelávaním. Seeds spolupracuje s viac ako 80 školami a viac ako 250 otvorenými učiteľmi po celom Slovensku a tak táto spolupráca bola prirodzeným výberom.  Do projektu sa môžu školy prihlásiť do konca školského roka 2022/2023 napríklad cez stránku www.dvojfarebnysvet.sk alebo stránku partnerskej organizácie www.seedsnpo.org.

SÚVISIACE ČLÁNKY:
https://skolske.sk/clanok/56066/vediet-viac
https://skolske.sk/clanok/58325/vediet-viac-oprojektevediet-viac  

pic
Foto: M. Bencová Utešená
pic
Foto: M. Bencová Utešená
pic
Foto: M. Bencová Utešená

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]