Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
24.03.2023

V Nových Zámkoch súťažili divadelníci

Regionálne súťaže FEDIM a Belopotockého Mikuláš poznajú svojich víťazov

Foto:archív ROS

Bratislava 24.03.2023 (Skolske.sk)

Dňa 22. marca 2023 sa v priestoroch MO Matice slovenskej v Nových Zámkoch konalo regionálne kolo 8. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla mladých „FEDIM“ a regionálne kolo 48. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla dospelých „Belopotockého Mikuláš“.

pic
Foto:Helena Rusnáková

Súťaž Belopotockého Mikuláš je pomenovaná po  známom organizátorovi kultúrneho života v čase národného obrodenia a zakladateľa prvého slovenského ochotníckeho divadla Gašpara Fejérpatakyho Belopotockého. 

Na FEDIM-e súťažia neprofesionálne divadelné kolektívy, ktoré inscenujú literárne, dramatické alebo autorské texty a ktorých členovia sú vo veku od 15 do 26 rokov. Hlavným cieľom súťaže je prezentovať umeleckú úroveň a výsledky činnosti mládežníckych amatérskych divadelných súborov a zároveň sledovať a odborne usmerniť túto oblasť záujmovej umeleckej činnosti.

Organizátorom podujatia bolo Regionálne osvetové stredisko v Nových Zámkoch.

V regionálnom kole súťaže FEDIM sa Divadlo Paradox predstavilo inscenáciou Zoznam najkrajších vecí.

V regionálnom kole súťaže Belopotockého Mikuláš sa predstavil Divadelný súbor Platan z Trávnice s inscenáciou Hľadanie v oblakoch a  Divadlo Paradox s inscenáciou Všetci chceme hlavné postavy.
Súťaž hodnotila trojčlenná porota v zložení Mgr. art. Katarína Hitzingerová, ArtD., Mgr. art. Lucia Hromníková a Mgr. art. Ján Marcinek.

V súťaži Belopotockého Mikuláš  v kategórii: II. Prúdy tradičného divadla 1. miesto získal Divadelný súbor Platan z Trávnice cenu za 2. miesto si odnieslo Divadlo Paradox, ktoré sa zároveň stalo aj víťazom regionálneho kola súťaže FEDIM.
​​​​​​​
Víťazi si prevzali ocenenia z rúk Mgr. Vladimíry Malperovej, riaditeľky ROS Nové Zámky.
Výkony hercov si pochvaľovali nielen organizátori regionálneho kola súťaží a porota, ale i diváci. Víťazom prajeme veľa úspechov vo vyšších kolách súťaže.
 
Text: Helena Rusnáková
Foto: archív ROS a Helena Rusnáková



Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]