Autor textu: TASR
22.03.2023

Technické podmienky na zriaďovanie nových materských škôl sa zjednodušia

Zmeny majú mať pozitívny vplyv na motiváciu miest, obcí a iných subjektov na zriaďovanie nových materských škôl.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Erika Ďurčová

Bratislava 22. marca (TASR) - Technické podmienky na zriaďovanie nových materských škôl sa zjednodušia, čím sa vytvoria možnosti na zvýšenie počtu prijatých detí. Informovali o tom z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva. Zmeny prináša vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorá vstúpila do platnosti.
        
"Vyhláška upravuje technické požiadavky na materské škôlky, ktoré už nebudú musieť povinne disponovať vonkajším pozemkom, upravujú sa priestorové nároky na dieťa so zachovaním optimálneho hygienického štandardu," uviedli s tým, že zmeny budú mať pozitívny vplyv na motiváciu miest, obcí a iných subjektov na zriaďovanie nových materských škôl.
        
Priblížili, že v zariadeniach pre deti do šiestich rokov je na jedno dieťa stanovená plocha herne a spálne na tri metre štvorcové. Na jedno ležadlo na spanie je vyčlenený priestor najmenej 1,7 metra štvorcového. V hygienických zariadeniach musia byť umývateľné steny a podlaha.
        
"Škôlky už po novom nemusia povinne disponovať vonkajším areálom, môžu využívať detské ihriská, areály a parky v rámci občianskej vybavenosti, čo môže zvýšiť motiváciu na zriaďovanie nových škôlok vzhľadom na zvýšený záujem o umiestnenie detí," dodali. Ako ďalej uviedli, vyhláška nemení maximálny počet detí v triede, ktorý stanovuje školský zákon, a pohybuje sa od 18 do 21 detí na jednu triedu podľa veku detí.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]