Autor textu: TASR
21.03.2023

KDH: Slovensku hrozí prepadnutie miliónov eur z plánu obnovy v oblasti školstva

V oblasti materských škôl chýba podľa KDH komplexné riešenie.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 21. marca (TASR) - KDH upozorňuje na hroziace prepadnutie miliónov eur z plánu obnovy v oblasti školstva. Výzvu, ktorá je určená na dobudovanie kapacít škôl, totiž kritizujú obce a namiesto stoviek škôl sa zatiaľ do nej prihlásili len desiatky. Pri materských školách je problém ešte väčší, keďže môže nastať problém s lehotami a škôlky nemusia stihnúť celý proces realizácie, upozorňujú kresťanskí demokrati.
        
"Pri tvorbe pravidiel týchto výziev sa zabudlo na školskú infraštruktúru, teda na jedálne, telocvične či ihriská. Pritom až tretina existujúcich škôl na Slovensku telocvične nemá. Tento investičný dlh sme mohli aspoň čiastočne odstrániť cez fond obnovy a odolnosti. No vydávame sa opačným smerom," povedal člen predsedníctva KDH a odborník na školstvo Martin Šmilňák. KDH pripomína, že obce sa v tomto roku musia vyrovnať s výpadkom príjmov spôsobených zákonnými zmenami a s enormným nárastom cien energií. Pravidlá výziev z fondu obnovy a odolnosti sú však podľa KDH neaktualizované a nereflektujú nárast cien stavebných materiálov, práce i energií. Podľa hnutia bez aktualizácie pravidiel na podmienky roku 2023 to obce nezvládnu.
        
V oblasti materských škôl chýba podľa KDH komplexné riešenie. "Disponujeme dátami, koľko detí sa na Slovensku narodilo za posledných 15 rokov, v akej štruktúre, v akých oblastiach a vidíme aj trendy, kam sa rodičia s deťmi presúvajú. Pri dobrej analýze dát vieme pomerne presne odhadnúť, kde a aké predškolské a školské kapacity potrebujeme," dodal Šmilňák. Podľa neho sa však na ministerstve školstva s takýmito dátami akoby ani netrápili.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]