Autor textu: OTS
13.03.2023

Rozvoj detského myslenia dokážete podporiť správnym výberom hračiek

Ktoré sú tie pravé?

Foto: Lithiumphoto/Shutterstock.com

Bratislava 13.03.2023 (Skolske.sk/OTS)

Každý rodič túži, aby sa myslenie jeho dieťaťa rozvíjalo čo najefektívnejšie a s čo najmenším úsilím. Experti sa preto už veľmi dávno zhodli, že správny vývoj logického či kritického myslenia dokážete podporiť kúpou vhodných hračiek. Ktoré druhy by ste teda mali mať určite doma?

Skladacie stavebnice LEGO Ninjago
Stavebnice sú od určitého veku dieťaťa mimoriadne vhodnou pomôckou pre rozvoj jeho logického myslenia. Niektoré značky, ako je spoločnosť Lego preto vytvorili celé rady rôzne tematických stavebníc, takže máte naozaj z čoho vyberať.
 
Je úplne jedno či si zvolíte LEGO Ninjago alebo iný druh tejto ikonickej stavebnice, okrem logického myslenia si s ňou deti trénujú jemnú motoriku a tiež sa naučia trpezlivosti a uvedomia si dôležitosť dodržiavania postupnosti pri vytváraní modelov. Dieliky môžu používať na stavbu vlastných diel, a tak rozvíjajú vlastnú kreativitu.

Stolné hry
Stolné hry ako je domino alebo scrabble, či novšie obmeny týchto hier, naučia deti nielen rozpoznávať vzory, ale aj priestorovým schopnostiam. Nakoľko je potrebné hrať hry minimálne s jedným protihráčom, podporujú tiež rozvoj sociálnych zručností.

Zdroj foto: Tomsickova Tatyana/Shutterstock.com​​​​​​​

Stavebné kocky alebo hra Jenga
Kocky sú, rovnako ako LEGO, ikonickou hračkou, ktorú by ste rozhodne mali doma mať. Naučia deti nielen stavať veže, budovy alebo vytvárať obrázok. Pomocou nich dokážu menší i väčší stavitelia vytvoriť dráhy alebo zistia ako funguje gravitácia. Využiteľnosť kociek je nenahraditeľná.
Stavanie Jenga kvádrov na seba takisto rozvíja trpezlivosť, strategické myslenie a staviteľské schopnosti.

Hlavolamy a Rubikova kocka
Rozlúštiť hlavolam či poskladať Rubikovu kocku nie je vôbec jednoduchá vec. Deti dokážu pri tom stráviť hodiny a pritom trénujú proces riešenia problémov a kritické myslenie. Zároveň je samozrejme potrebná nutná dávka trpezlivosti.
 
Detská myseľ sa dokáže rozvíjať neuveriteľne rýchlo. Jej vývoj však môže byť ešte lepší, ak má správne podnety, s ktorých vytvorením vám pomôžu len dobre zvolené hračky.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]