Autor textu: TASR
10.03.2023

V Bratislavskom kraji začal oficiálne fungovať Mládežnícky parlament

Mládežnícky parlament vzniká takmer po dvoch rokoch úspešného fungovania Petržalského mládežníckeho parlamentu. Práve tam sa spolupráca samosprávy a mladých ľudí osvedčila, uviedol predseda BSK Juraj Droba. 

Na archívnej snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. FOTO TASR - Dano Veselský 

Bratislava 10. marca (TASR) - Na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) začal oficiálne fungovať Mládežnícky parlament BSK. Jeho členovia si od predsedu BSK Juraja Drobu prevzali menovacie dekréty. Parlament bude osobitným poradným, iniciatívnym a koordinačným orgánom Zastupiteľstva BSK i predsedu BSK vo veciach týkajúcich sa mládeže. Zasadzovať sa bude o jej participáciu pri tvorbe verejných politík.

"Mládežnícky parlament vzniká takmer po dvoch rokoch úspešného fungovania Petržalského mládežníckeho parlamentu. Práve tam sa spolupráca samosprávy a mladých ľudí osvedčila. Ukázalo sa, že funguje a prináša výsledky," skonštatoval Droba. 

Cieľom mládežníckeho parlamentu je spájať mladých ľudí a mládežnícke organizácie so samosprávou a pomáhať pri iniciatívach, ktoré zlepšujú podmienky života mládeže v Bratislavskom kraji. Súčasťou jeho agendy bude aj organizácia podujatí pre mladých ľudí, podpora školských parlamentov alebo spolupráca s ďalšími mládežníckymi parlamentmi naprieč celým Slovenskom. Otvára sa tiež možnosť výchovne pôsobiť v oblasti prevencie závislostí, ochrany životného prostredia a zdravého spôsobu života. 

"Mladí ľudia najlepšie vedia, čo potrebujú pre svoj rozvoj a dobrý život. Práve mládežnícky parlament je dobrým miestom na formulovanie ich predstáv a otvorenú komunikáciu so samosprávou," podotkol regionálny koordinátor sekcie mládeže Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM) a zároveň bratislavský krajský poslanec Milan Polešenský.

Mládežnícky parlament má 20 členov. Vyberala ich komisia zložená z odborníkov, zástupcov samospráv a predstaviteľov mládežníckych organizácií. Členom sa mohol stať každý mladý človek od 15 do 30 rokov, ktorý žije, študuje alebo pôsobí na území BSK. Vznik mládežníckeho parlamentu schválili poslanci BSK v apríli 2022.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]