Autor textu: Lucia Petríková
13.03.2023

Kreatívne centrum Trenčianskej univerzity sa zapĺňa prístrojmi a najnovšími technológiami

Členom Kreatívneho centra sa môže stať hocikto, kto má záujem rozvíjať svoju kreativitu a talent.

Foto: Lucia Petríková

Trenčín 13.03.2023 (Skolske.sk)

Dielne Kreatívneho centra FabLab Trenčianskej univerzity sa pomaly zapĺňajú. Začala sa inštalácia technologického vybavenia a postupne sa bude inštalovať viac ako 100 zariadení do kreatívnych dielní. Do dielne na obrábanie kovových materiálov bola ako prvá nainštalovaná centrálna kompresorová stanica na rozvod stlačeného vzduchu, keďže v dielňach je vybudovaný nový rozvod pre napájanie technológií. Zároveň bolo nainštalované jedno z menších zariadení - digitálny výškomer pre presné meranie produktov v procese obrábania.

„Nainštalované je už aj vybavenie zváračskej a zámočníckej dielne, konkrétne pieskovacie a umývacie zariadenie na dokonalé čistenie materiálov pred zváraním či povrchovou úpravou,  
ohýbačka plechu a zariadenie na strihanie a tvarovanie plechov, ohýbačka na tvarovanie kovových rúrok. Tieto zariadenia rozšíria možnosti práce vo FabLabe aj s kovovými materiálmi,“
uviedol rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik.

pic
Foto: Lucia Petríková

Pre členov Kreatívneho centra FabLab je v zdieľaných remeselných dielňach dostupné aj technologické vybavenie, ako Tvrdomer Qness 250 CS - zariadenie na meranie tvrdosti materiálov, ktoré sa spracovávajú v rámci CNC obrábania či 3D tlače alebo Plotter Epson SC T5405- veľkoformátová tlačiareň formátu A0 pre tlač plagátov a veľkoplošných schém na rôzne typy materiálov.
 
V Kreatívnom centre FabLab už vznikol pomocou 3D tlačiarne prvý funkčný model na ovládanie, ktorý vytvoril študent Fakulty špeciálnej techniky. Na tému 3D tlač a 3D scan sa pre verejnosť konal aj workshop plný praktickej práce a zaujímavých informácií o technológií, ktorá sa dostáva do bežného firemného aj domáceho použitia. Účastníci odchádzali s novým príveskom na kľúče, ktorý si vytlačili na 3D tlačiarni s možnosťou vkladania spevňujúcich vlákien Mark two. Táto tlačiareň umožňuje 3D tlač funkčných modelov, ktoré môžu byť spevnené uhlíkovými či sklenými vláknami. Dielňa bude doplnená aj ďalšími 3D tlačiarňami.
 
Členom Kreatívneho centra sa môže stať hocikto, kto má záujem rozvíjať svoju kreativitu a talent, stačí sa zaregistrovať na www.kreativnecentrum.eu. Kreatívne centrum sa nachádza v areáli Fakulty špeciálnej techniky v Záblatí a okrem štyroch remeselných dielní tu vzniknú aj priestory pre podporu kreatívnej tvorby, denná kaviareň, prednáškové priestory a oddychová zóna.

pic
Foto: Lucia Petríková
pic
Foto: Lucia Petríková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]