Autor textu: TASR
09.03.2023

Košickí medici čítajú malým pacientom rozprávky od zahraničných študentov

Dekan fakulty Peter Jarčuška ocenil aktivitu študentov, pri ktorej medici pomáhajú iným a zároveň si už počas štúdia trénujú komunikačné zručnosti a kontakt s malými pacientmi.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Košice 9. marca (TASR) - Košickí medici čítajú malým pacientom v nemocnici rozprávky z knižky svojej spolužiačky Ľubomíry Marczellovej - vyrozprávali jej ich zahraniční študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach. TASR o tom informovala hovorkyňa fakulty Jaroslava Oravcová.

"Členovia Klubu detskej nádeje Spolku medikov mesta Košice budú počas marca čítať tieto rozprávky pacientom hospitalizovaným v Detskej fakultnej nemocnici," spresnila Oravcová. Dekan fakulty Peter Jarčuška ocenil aktivitu študentov, pri ktorej medici pomáhajú iným a zároveň si už počas štúdia trénujú komunikačné zručnosti a kontakt s malými pacientmi.

Marczellová, študentka 2. ročníka LF UPJŠ v Košiciach, vydala rozprávkovú knižku s názvom S rozprávkou okolo sveta s prispením Slovenskej nadácie pre UNICEF zameranej na pomoc deťom. Obsahuje desať rozprávok z rôznych kútov sveta. Čitatelia tu nájdu sýrsku, grécku, venezuelskú, vietnamskú, nigérijskú, čínsku, švédsku, ruskú, namíbijskú či ukrajinskú rozprávku. "Rozhodla som sa zozbierať rozprávky z rôznych kútov sveta od mojich spolužiakov z LF a ponúknuť deťom zaujímavé čítanie ako súčasť multikultúrneho projektu pre materské školy. Tie si môžu knihu v elektronickej podobe stiahnuť z webovej stránky UNICEF v rámci programu Škola priateľská k deťom," povedala s tým, že už dlhšie pôsobí aj ako junior ambasádorka Slovenskej nadácie pre UNICEF.

Jarčuška pripomenul, že na fakulte študuje aktuálne vyše 3100 študentov, z toho je asi 40 percent zahraničných študujúcich v anglickom jazyku predmety General Medicine a Dental Medicine. Sú medzi nimi mladí ľudia z viac ako 50 krajín sveta. "Sme naozaj multikulturálna fakulta, a to dáva študentom rôzne možnosti vzniku priateľských vzťahov naprieč rôznymi krajinami, i zaujímavej spolupráce do budúcna, a taktiež to zvyšuje kredit a ranking našej fakulty a univerzity," dodal.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]