Autor textu: TASR
02.03.2023

SAAVŠ diskutovala so zamestnávateľmi o akreditáciách vysokých škôl

Predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer uviedol kroky agentúry aj vysokých škôl v uplynulých rokoch a naznačil aktuálny vývoj v začínajúcich akreditáciách.

Na archívnej snímke predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Robert Redhammer. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 2. marca (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) diskutovala s predstaviteľmi Aliancie sektorových rád a zamestnávateľských organizácií k pripravovaným akreditáciám vysokých škôl. Cieľom stretnutia bola výmena informácií o spolupráci s vysokými školami v posledných mesiacoch. TASR o tom informoval predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer.

Školy mali za povinnosť etablovať vlastné mechanizmy riadenia kvality a prehodnotiť ponúkané študijné programy, a to aj z pohľadu poskytovanej kvalifikácie a uplatniteľnosti absolventov v praxi. Vyžadujú to od nich nové akreditačné štandardy.

Redhammer uviedol kroky agentúry aj vysokých škôl v uplynulých rokoch a naznačil aktuálny vývoj v začínajúcich akreditáciách. Podstatu reformy akreditácií vysokých škôl prirovnal k prechodu na zabezpečovanie a zlepšovanie kvality.

Zmeny v akreditačných požiadavkách smerujú najmä na potrebu reálneho dialógu vysokých škôl so zamestnávateľmi a študentmi. Podľa SAAVŠ sa od vysokých škôl vyžaduje zverejňovanie podrobnejších opisov študijných programov, jasné stanovenie cieľov vzdelávania z hľadiska udeľovaných kvalifikácií i uvádzanie príkladov povolaní, ktoré absolventi budú môcť vykonávať po skončení štúdia. 

Zamestnávateľov zaujímali nielen pripravované akreditačné mechanizmy, štruktúry pracovných skupín či profesijné študijné programy. "Hlavnou témou sa stala uplatniteľnosť absolventov vysokých škôl v praxi, rozvoj soft skills u študentov, ako aj zohľadňovanie výskumno-inovačnej spolupráce škôl so zamestnávateľmi," priblížili zo SAAVŠ. 

Partneri sa zhodli, že situácia na trhu práce je komplikovaná a mnoho mladých študentov či absolventov odchádza pracovať a žiť do zahraničia, čo znižuje konkurencieschopnosť domácich firiem. Jedna z ciest, ako udržať talenty doma, podľa nich spočíva aj vo zvyšovaní kvality vysokého školstva. "Práve z tohto dôvodu je potrebné aj samotný systém zabezpečovania a zlepšovanie kvality vysokoškolského vzdelávania ďalej rozvíjať a zlepšovať," dodali zo SAAVŠ.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]