Autor textu: TASR
24.02.2023

Rezort školstva v spolupráci s UNICEF distribuovalo do škôl pre odídencov tisícky učebníc

Školy si v rámci projektu môžu bezplatne objednať tlačené materiály prostredníctvom online formulára, ktorý je zverejnený na webe NIVaM.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 24. februára (TASR) - V rámci projektu Podpora odídencov z Ukrajiny vo vzdelávaní, ktorý Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) spustil od septembra 2022 v spolupráci s Unicef, sa distribuujú do škôl bezplatne materiály na jazykové vzdelávanie detí cudzincov. V rámci neho školy takto dostali tisícky učebných materiálov. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v súvislosti s ročným výročím vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.
        
Školy si v rámci neho môžu bezplatne objednať tieto tlačené materiály prostredníctvom online formulára, ktorý je zverejnený na webe NIVaM. "K 15. februáru sme distribuovali 5480 kusov učebníc Aha Slovenčina pre základné školy, 2604 kusov pracovných zošitov pre prvý stupeň základných škôl Aha Slovenčina, 2876 kusov pracovný zošit pre druhý stupeň základných škôl Aha Slovenčina, 450 kusov Manuál na inklúziu cudzincov a 3400 kusov ukrajinských prekladových slovníkov," spresnilo ministerstvo školstva.
        
Okrem tlačených materiálov na vzdelávanie cudzincov projekt Podpora odídencov z Ukrajiny vo vzdelávaní zastrešuje aj ďalšie systémové aktivity na podporu integrácie odídencov z Ukrajiny do slovenského školského vzdelávacieho systému. "Cieľom aktivít je adresná pomoc priamo v školách a regiónoch, ktorá umožňuje reagovať na individuálne potreby škôl, prípadne regiónov a systematicky koordinovať pomoc aj s konkrétnymi samosprávami. Vďaka tomu je zabezpečená flexibilita opatrení a adresnosť pomoci," uviedol rezort školstva.
        
Priamu podporu školám poskytujú regionálni koordinátori, ktorí pôsobia v ôsmich krajských pracoviskách NIVaM (Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Prešov, Trnava, Trenčín a Žilina). Ich úlohou je podľa rezortu školstva komunikácia so školami, asistencia pri zaraďovaní ukrajinských detí do škôl, pomoc so zabezpečením psychologickej podpory, tlmočenia pre školy alebo ukrajinské rodiny pri komunikácii so školami. "Okrem toho sa venujeme profesijnému rozvoju vzdelávacích inštitúcií, učiteľov a riaditeľov so zameraním na integráciu ukrajinských detí a žiakov a ich metodickú podporu," uzavrel rezort školstva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]