Autor textu: TASR
24.02.2023

Štátna školská inšpekcia: Naďalej pretrváva situácia s nedostatkom inšpektorov

Dokonca už v najbližších rokoch hrozí našej inštitúcii personálny kolaps pre zvyšujúci sa priemerný vek školských inšpektorov, ktorý je aktuálne 55 rokov, povedala hlavná školská inšpektorka.

Ilustračná snímka. TASR

Bratislava 24. februára (TASR) - V súčasnosti naďalej pretrváva situácia s nedostatkom školských inšpektorov. Pokiaľ sa nezavedie náborový a stabilizačný príspevok spolu s uznaním pedagogickej praxe vyžadovanej zákonom na výkon činnosti školského inšpektora, tak sa situácia bude naďalej zhoršovať. A to aj pre výraznejšie zvyšovanie platového ohodnotenia pedagogických zamestnancov voči školským inšpektorom ako štátnym zamestnancom. Pre TASR to uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.
        
"Dokonca už v najbližších rokoch hrozí našej inštitúcii personálny kolaps pre zvyšujúci sa priemerný vek školských inšpektorov, ktorý je aktuálne 55 rokov," povedala hlavná školská inšpektorka. Podľa jej slov k 1. januáru mali pripravených 193 miest pre školských inšpektorov, z toho bolo obsadených 151 a voľných 42 miest, teda 22 percent miest školských inšpektorov bolo neobsadených.
        
Uchádzači o miesto školského inšpektora, osobitne riaditelia a zástupcovia riaditeľov škôl a školských zariadení, ktorí spĺňajú predpoklady na výkon funkcie školského inšpektora, dlhodobo nejavia záujem o štátnozamestnanecké miesta školských inšpektorov. Podľa slov hlavnej školskej inšpektorky ich platové ohodnotenie v škole je výrazne vyššie ako ustanovený plat na štátnozamestnanecké miesto školského inšpektora.
        
"Jedným z dôvodov uvedeného stavu je aj nezapočítavanie zákonom požadovanej pedagogickej praxe na výkon činností školského inšpektora do služobnej praxe štátneho zamestnanca. To znamená, že začínajúci školskí inšpektori s dlhoročnou pedagogickou praxou majú len tarifný plat s nulovou služobnou praxou," vysvetlila. Ako ďalej priblížila, napríklad k 1. januáru je tarifný plat učiteľa s druhou atestáciou a desaťročnou praxou 1461,5 eur, ktorý sa môže uchádzať o miesto školského inšpektora, čo je výrazne vyšší tarifný plat, ako je nástupný tarifný plat na štátnozamestnaneckom mieste školského inšpektora. Ten je 1299 eur. "A rozdiel sa po 1. septembri ešte zvýrazní, keď budú valorizované základné platy inšpektorov o desať percent, no platy učiteľov o 12 percent," dodala.
        
V roku 2022 Štátna školská inšpekcia vyhlásila 40 výberových konaní na obsadenie 40 voľných štátnozamestnaneckých miest. Ako ozrejmila hlavná školská inšpektorka, 18 výberových konaní sa neuskutočnilo, keďže sa neprihlásil žiadny uchádzač alebo nebol zradený do výberového konania z dôvodu nespĺňania požiadaviek vyhláseného výberového konania, jedna účastníčka sa ospravedlnila. "Vlani bolo prijatých do stálej štátnej služby a dočasnej štátnej služby 19 školských inšpektorov a skončilo štátnozamestnanecký pomer 13 školských inšpektorov," uzavrela Štofková Dianovská.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]