Autor textu: TASR
23.02.2023

CEEV Živica vyzýva Vlčana, aby urobil analýzu k využívaniu mliečnych desiatám

Manažérka programu Zelená škola Zuzana Gallayová odmieta naratív ministerstva, či deti prídu alebo neprídu o mliečne desiaty zadarmo.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Pavol Ďurčo

Bratislava 23. februára (TASR) - Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica vyzýva dočasne povereného ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana (nominant OĽANO), aby urobil analýzu k využívaniu mliečnych desiat na školách. TASR o tom informovala komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.
        
Manažérka programu Zelená škola Zuzana Gallayová odmieta naratív ministerstva, či deti prídu alebo neprídu o mliečne desiaty zadarmo. Upozorňuje tiež na to, že na školách sa s týmito desiatami plytvá a vytvára sa obrovský odpad, čo si spoločnosť v čase klimatickej a energetickej krízy nemôže dovoliť. "Spolupracujeme s vyše 200 školami v rôznych regiónoch Slovenska. Ich učiteľky nás opakovane upozorňujú na problém mliečnych desiat. Trápi ich, koľko z nich končí v smetných košoch ešte cestou z jedálne, koľko skončí popučených v školských taškách, lebo ak ich deti nezjedia alebo nevypijú, berú ich domov," povedala Zuzana Gallayová.
        
CEEV Živica preto vyzýva ministra, aby najskôr urobil analýzu, aký je skutočný záujem detí a ich rodičov, koľko financií to ročne stojí a koľko z týchto mliek a jogurtov končí v košoch. "Z našich skúseností totiž ide časť týchto financií naozaj priamo do koša. Pretože mlieko zadarmo nie je zadarmo. A nejde len o financie. V EÚ sa tretina potravín vyhadzuje a mliečne školské desiaty sú u nás mnohokrát súčasťou tohto odpadu," doplnila manažérka programu Zelená škola. Apel na ekonomickú situáciu rodín je podľa jej slov slabým argumentom v protiklade s realitou, ktorú denne vidia pedagógovia na slovenských školách.
        
Z odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) pre TASR uviedli, že v kompetencii rezortu je zabezpečovanie finančných zdrojov štátneho rozpočtu, ktoré sú doplnené o prostriedky z európskych zdrojov na financovanie Školského programu. "Zároveň ministerstvo prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) kontroluje, či dodávatelia, ktorí sú prijímateľmi dotácií na dodávanie ovocia, zeleniny a mlieka do škôl, svoje záväzky voči školám aj napĺňajú. Cieľom a zmyslom Školského programu je okrem dodávania zdravej stravy, aj zvyšovanie povedomia žiakov o potrebe zdravého stravovania, výrobe potravín a súvisiacich témach," spresnili z ministerstva.
        
Na vzdelávanie žiakov, ktoré majú zabezpečovať dodávatelia školského ovocia, zeleniny a mlieka v spolupráci so školami, sa v tomto školskom roku zvýšili limity dotácií z pôvodných desať na 15 percent. MPRV SR je toho názoru, že povedomie detí o potrebe neplytvať potravinami je vecou výchovy v rodinách a školách. "Ak má CEEV Živica informácie o tom, že žiaci plytvajú školským mliekom, či ovocím a zeleninou, odporúčame mu kontaktovať priamo zapojené školy," uviedli z rezortu.
        
V školskom roku 2022/2023 vyčlenilo MPRV SR na Školský program, cez ktorý dodávatelia dodávajú 3578 zapojeným základným školám ovocie, zeleninu a mliečne výrobky, vyše 20 miliónov eur. Európska únia prispieva viac ako 2,8 milióna eur, zvyšných 17 miliónov eur pochádza zo zdrojov štátneho rozpočtu. V tomto školskom roku bolo pôvodne z celkového objemu na mlieko alokovaných 8.460.398 eur.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]