Autor textu: TASR
10.02.2023

Rezort školstva: K štandardom základného vzdelávania evidujú prvé podnety a komentáre 

Od požiadaviek, ktoré budú definované v štandardoch, sa bude odvíjať obsah nových učebníc, celonárodného testovania a predovšetkým školských vzdelávacích programov, podľa ktorých sa budú žiaci v školách učiť.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Bratislava 10. februára (TASR) - K novým štandardom základného vzdelávania evidujú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR a Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) prvé podnety a komentáre. Informovali o tom na sociálnej sieti. Verejnosť sa môže do konzultácie k obsahovým a výkonovým štandardom, ktoré sú súčasťou kurikulárnej reformy Plánu obnovy a odolnosti SR, zapojiť do 20. februára.

      Nové štandardy pomôžu školám lepšie napĺňať potreby žiakov, ktoré prináša život v 21. storočí. "Cieľom vzdelávania pre 21. storočie je budovať novú kultúru školy, klásť dôraz nie iba na odovzdávanie a memorovanie informácií, ale aj na rozvoj myslenia a hodnotového sveta žiakov," uviedol NIVAM.

      Konzultácia prebieha online a je otvorená všetkým učiteľom, odborníkom na oblasť vzdelávania, rodičom a ľuďom zo širokej verejnosti. Zverejnené vzdelávacie štandardy sú prílohou štátneho vzdelávacieho programu, ktorý predstavuje konkrétne ciele výchovy a vzdelávania, profil absolventa či rámcové učebné plány. "Samotné výkonové a obsahové štandardy presnejšie definujú, čo majú žiaci vedieť na konci jednotlivých vzdelávacích cyklov, teda tretieho, piateho a deviateho ročníka základnej školy," informovalo ministerstvo školstva. Rozdelenie základného vzdelávania v základnej škole na prvý a druhý stupeň ostáva nezmenené.

       Od požiadaviek, ktoré budú definované v štandardoch, sa bude odvíjať obsah nových učebníc, celonárodného testovania a predovšetkým školských vzdelávacích programov, podľa ktorých sa budú žiaci v školách učiť. Nový štátny vzdelávací program, ktorého prílohou sú aj aktuálne konzultované štandardy, bude schválený ministerstvom školstva na konci marca. Od septembra bude prvých 30 základných škôl vzdelávať svojich prvákov podľa nového kurikula.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]