Autor textu: TASR
10.02.2023

Študentská rada vysokých škôl: Zákaz nedeľného predaja bude najviac škodiť študentom 

ŠRVŠ je presvedčená, že spomínané opatrenie by nepriaznivo ovplyvnilo život študentov, a preto nesúhlasí s navrhovaným ukončením nedeľného predaja. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Bratislava 10. februára (TASR) - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) SR sa stavia proti navrhovanému opatreniu zákazu nedeľného predaja na Slovensku. Tvrdí, že tento zákaz bude najviac škodiť práve študentom. TASR o tom informovala podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou ŠRVŠ Júlia Kubalcová.  

      "Podľa aktuálnych informácií veľká časť študentov pracuje na čiastočný úväzok v maloobchode a zatvorenie by malo negatívny vplyv na ich príjem, následkom čoho by mohlo byť znemožnenie financovania štúdia na vysokej škole a s ním spojených výdavkov," uvádza sa v stanovisku Valného zhromaždenia ŠRVŠ, ako najvyššieho a jediného zastupiteľského orgánu študentov vysokých škôl na Slovensku. Zároveň ŠRVŠ tvrdí, že predkladaná novela môže mať negatívny dosah aj na finančné zabezpečenie rodín a domácností, ktoré sekundárne ovplyvňujú životy študentov, podporovaných z príjmov týchto rodín.

      ŠRVŠ je presvedčená, že spomínané opatrenie by nepriaznivo ovplyvnilo život študentov, a preto nesúhlasí s navrhovaným ukončením nedeľného predaja. "Mnohí priaznivci týchto opatrení argumentujú tým, že zatváranie obchodov v nedeľu bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku a sociálne zabezpečenie pracovníkov v maloobchodnom sektore. ŠRVŠ však predpokladá, že táto zmena študentom nepomôže. Domnievame sa, že aktuálne nie je možné zaviesť alternatívne opatrenia na zmiernenie socio-ekonomického dopadu na študentov a zároveň podporiť ciele opatrenia súvisiaceho s nedeľným zákazom predaja," dodáva sa v stanovisku.

      Zároveň ŠRVŠ apeluje na zástupcov v Národnej Rade Slovenskej republiky, aby zvážili nepodporiť tento návrh.

      Skupina poslancov v novele Zákonníka práce navrhuje, aby obchody na Slovensku boli okrem sviatkov zatvorené aj väčšinu nedieľ v roku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]