Autor textu: OTS
31.01.2023

Zlepšite si známku zo slovenčiny

Dnes tu máme polročné vysvedčenie, ktoré mnohých poteší, no niektorých sklame.

Foto: Unsplash.com/Element5 Digital

Bratislava 31.01.2023 (Skolske.sk/OTS)

Ale do konca školského roka nás čaká ešte ďalší polrok, v ktorom správnou motiváciou vieme deti inšpirovať k lepším výsledkom v škole. Máme pre vás zopár tipov, ako aj učenie slovenčiny vie byť zaujímavé a zábavné.

Z čítania si urobte denný rituál
Základom učenia sa každého jazyka je slovná zásoba. Čítaním si deti rozvíjajú nielen svoju slovnú zásobu a fantáziu, ale trénujú si pamäť a zlepšujú sa v komunikácii. Choďte s deťmi do knižnice alebo kníhkupectva a spoločne vyberte knižku, ktorá ich zaujme. Je dôležité, aby knižka bola vhodná pre vekovú kategóriu dieťaťa, aby bola preňho zrozumiteľná a nestrácalo pri nej pozornosť. Jednoducho, aby ho neodradilo čítanie prvých stránok knižky. Po prečítaní textu sa môžete s deťmi o ňom porozprávať a rozvíjať kompetenciu čítania s porozumením. Budete prekvapení, pridanou hodnotou spoločného čítania môže byť aj  oddych, smiech a zázračná cesta do sveta fantázie.

Vymýšľajte si príbehy
Ako naučiť deti vybrané slová a popri tom sa zabaviť? Vytvorte si čarovnú obálku, v ktorej budú vybrané slová. Na začiatku si môžete určiť pravidlá: kto v príbehu bude vystupovať, kde sa bude odohrávať a v akom čase. Ako začnete príbeh rozvíjať, vyberáte postupne slová z obálky a komponujete ich do príbehu. Celý tento príbeh si môžete aj zapisovať a dieťa si tak vizuálne zapamätá, ako sa slová píšu. Ak budete túto aktivitu s vybranými slovami precvičovať pravidelne, môžete si s deťmi za rok vytvoriť svoju čarovnú knižku príbehov.

Skladajte básne
Učia sa vaše deti práve pojmy ako verš, strofa a rým a stále sa im tieto pojmy pletú? Aký je rozdiel medzi voľným a viazaným veršom? Zložte si vlastnú báseň, popri ktorej ich naučíte tieto pojmy.

Hrajte spoločenské hry
Nechuť k dokončeniu školských úloh po náročnom dni v škole je u mnohých detí bežné. Inklinujú skôr k hrám, oddychu a relaxu. Nechajme ich nabrať druhý dych pri spoločnej hre, popri ktorej vám môžu porozprávať, čo všetko zažili, čo ich trápi, alebo čo sa im v ten deň podarilo. Jednoducho, byť tu jeden pre druhého a zabaviť sa. Striedaním oddychu s učením výrazne zmiernime pocit únavy, a tak aj zvýšime motiváciu dokončiť si úlohy do školy. Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, Štěpánka Zoubková vysvetľuje, ako spojiť oddych s kreativitou. „Pri spoločenských hrách si deti nielen oddýchnu a zabavia ale rozvíjajú svoju fantáziu, zároveň môžu pomocou logického myslenia vyriešiť rôzne situácie,“ vysvetlila Zoubková. Okrem oddychu a relaxu si môžu precvičiť aj slovenčinu.  Napríklad aj hrou Activity, v ktorej sa učia vysvetľovať pojmy pomocou slovného opisu. Obľubená hra je aj  Tik Tak Bum Chain Reaction, v ktorej sa vytvára slovný reťazec, ktorý sa nesmie prerušiť.
 
O spoločnosti Piatnik 
Spoločnosť Piatnik sa venuje výrobe hracích kariet, spoločenských hier a skladačiek puzzle. Medzi jej najznámejšie produkty patrí celosvetovo obľúbená hra Activity. Vďaka 190-ročným skúsenostiam pri výrobe hier či kariet spája tradíciu s modernými technológiami a využíva len tie najkvalitnejšie materiály. S celosvetovou ročnou produkciou 25 miliónov hracích kariet, 1 miliónom stolových hier a 1 miliónom skladačiek puzzle dokazuje, že spoločenské hry nestratili nič na svojej príťažlivosti. Prostredníctvom siete exkluzívnych partnerov spoločnosť Piatnik pôsobí v 60 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na www.eshop-piatnik.cz

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]