Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Mgr. Martin Kyseľ
14.12.2022

Vďaka Erasmus+ sa žiaci ZŠ Československej armády v Prešove dostali na ostrov večnej jari - Madeira

Madeira sa stala miestom 4. stretnutia v rámci nášho projektu „Chráň Zem, zachrániš život“, ktorého hlavnou témou bola udržateľná doprava. 

Foto: ZŠ Československej armády v Prešove

Madeira je malý ostrov patriaci Portugalsku a nachádza sa v Atlantickom oceáne medzi Afrikou a Európou. Rozlohou je veľký ako okres Prešov, je veľmi hornatý, zelený a po celý rok je tam veľmi príjemná klíma. V zime tam teplota neklesne pod 15 stupňov Celzia a počas našej mobility na konci novembra tam bolo príjemných 20 stupňov. Oproti Slovensku je na Madeire časový posun o mínus 1 hodinu. 

Madeira sa stala miestom 4. stretnutia v rámci nášho projektu „Chráň Zem, zachrániš život“, ktorého hlavnou témou bola udržateľná doprava. Prvý deň sme sa zoznámili so žiakmi a partnermi z ostatných krajín – Španielska, Talianska, Česka a hosťujúceho Portugalska. V telocvični miestnej školy v mestečku Camara de Lobos sa konal koncert školskej pop-rock kapely. Privítal nás riaditeľ školy a pokračovali sme prezentáciou partnerských škôl. Každá škola zároveň predstavila ekologickú dopravu
vo svojom meste, regióne a mohli sme tak spoznať a porovnávať rôzne alternatívy. Absolvovali sme prehliadku školy a neskôr aj centra mesta Camara de Lobos, kde nás osobne privítal aj pán starosta.

V rámci programu sme sa dostali na najvýchodnejší bod ostrova - Ponta de São Lourenço, potom chodníkom k Sardinha, kde sme po túre dlhej približne 6 km relaxovali kúpaním sa v Atlantickom oceáne. Bol to fantastický zážitok pre študentov a učiteľov, ktorí nie sú zvyknutí na letné teploty počas mesiaca november. Bodkou za neobyčajným dňom bola návšteva mestečka Santa
Cruz. 

pic
Foto: ZŠ Československej armády v Prešove
pic
Foto: ZŠ Československej armády v Prešove
pic
Foto: ZŠ Československej armády v Prešove

Počas návštevy spoločnosti „Horários do Funchal“, ktorá je jedným z prevádzkovateľov verejnej dopravy v meste Funchal, sme sa venovali samotnej téme udržateľnej dopravy, a to napríklad obnova vozového parku, akcie, ktoré sa vyvíjajú na prilákanie zákazníkov do MHD, vypracované a financované projekty z európskych fondov a nakoniec sme absolvovali prehliadku priestorov spoločnosti. V téme sme pokračovali aj počas prezentácie a diskusie na oddelení dopravy a tranzitu mesta Funchal, kde sme sa zoznámili s niektorými opatreniami využívanými v mestskej mobilite z hľadiska inovácií, udržateľnosti a odolnosti. Po tejto prezentácii sme sa vydali na prehliadku mesta Funchal so sprievodcom, aby sme videli rôzne aspekty, ktoré boli zahrnuté v úvodnej prezentácii. Navštívili sme aj tradičný trh Lavradores, absolvovali okružnú jazdu po ostrove so zastávkami na niekoľkých
miestach, konkrétne Pico do Arieiro s vyhliadkou Manta's Nest, Nest, Ribeiro Frio, s návštevou Aquiculture Station, prešli sme nádhernou trasou Balconies' Path, zamierili do mesta Santana s tradičnými domčekami, ktoré nájdete na každej magnetke z Madeiry. Náš posledný výlet smeroval na Cabo Girão. Ide o jeden z najvyšších útesov na svete s výškou 580 m.

Stretnutie sme ukončili tvorivou aktivitou. Žiaci vytvorili logo projektu s použitím viacerých opätovne použitých materiálov s mottom projektu – „Bee the change“. Stihli sme ešte prechádzku historickými uličkami mesta Funchal, odfotografovali sa pri soche Ronalda, navštívili jeho múzeum a poslednýkrát sme sa prechádzali po brehu Atlantického oceánu. Vychutnali sme si poslednú typickú portugalskú večeru... Čas na mobilite doslova zletel, no zážitky sa v nás zapísali navždy.

pic
Foto: ZŠ Československej armády v Prešove
pic
Foto: ZŠ Československej armády v Prešove

August 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
Napíšte nám [email protected]