Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Mgr. Simona Kováčová
12.12.2022

Rozvoj finančnej gramotnosti u žiakov i učiteľov v rámci projektu KNOW HOW – AKO NA TO

Praktické aktivity na tému Výchova k podnikaniu.

Veľtrh práce fiktívnych cvičných firiem v Základnej škole s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104

V dnešnej dobe je takmer každé rozhodnutie ovplyvnené alebo spojené s finančnou situáciou a s peniazmi. Porozumieť financiám a vedieť s nimi správne zaobchádzať v rôznych životných situáciách, je náplňou finančnej gramotnosti.

V Základnej škole s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104 prebiehal projekt KNOW HOW – AKO NA TO, ktorý bol realizovaný vďaka finančnej podpore rozvojového projektu „Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu za rok 2022“, ktorého cieľom bolo zvýšiť vedomostnú úroveň žiakov, ale aj pedagogických zamestnancov školy a pedagogických zamestnancov iných škôl mikroregiónu v oblasti finančnej gramotnosti v téme výchova k podnikaniu.  
​​​​​​​
​​​​​​​Projekt bol zameraný na vzdelávanie pedagogických zamestnancov, implementovanie tém finančnej gramotnosti, ktoré sú v súlade s Národným štandardom finančnej gramotnosti do vyučovania, zrealizovanie Dňa finančnej gramotnosti a zrealizovanie  Veľtrhu fiktívnych cvičných firiem všetkých zapojených škôl.

pic
Vzdelávanie pedagogických zamestnancov 

Prvou aktivitou, ktorá sa uskutočnila na našej škole, bolo vzdelávanie pre pedagogických zamestnancov tejto školy a škôl mikroregiónu, ktoré sa konalo v dňoch 30. a 31. augusta 2022. V rámci neho si učitelia vymenili svoje skúsenosti pri začleňovaní tém finančnej gramotnosti (príklady dobrej praxe), oboznámili sa s témou projektu Výchova k podnikaniu i tvorbou fiktívnych cvičných firiem. Pod vedením lektorky školenia PaedDr. Moniky Reiterovej si tiež prakticky vyskúšali aktivity súvisiace s témou projektu.

pic
Vytváranie podnikateľských plánov

V mesiacoch september a október sa už samotní žiaci ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka Palín 104 zapájali do aktivít a úloh z pracovného zošita finančnej gramotnosti na rôznych predmetoch. Upevnili si tak už nadobudnuté informácie a získali nové vedomosti a zručnosti v rámci tém finančnej gramotnosti, ktoré im dopomohli k lepšej efektivite práce počas dňa finančnej gramotnosti.

pic
Tvorba výrokov pre žiacku firmu

Už sa stalo tradíciou, že deň pred jesennými prázdninami sa na našej škole koná bloková výučba zameraná na finančnú gramotnosť, pod názvom DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI. Tento rok sa dňa 27.11. žiaci venovali téme PODNIKANIE. Dozvedeli sa, čo všetko súvisí s podnikaním, v triedach si založili fiktívne cvičné firmy a tvorili podnikateľské plány. Žiakom sa pri práci darilo a v koži naozajstných podnikateľov sa naučili plánovať, správne sa rozhodovať, riešiť problémy, ukázať iniciatívu, ale hlavne byť tvoriví.  Svoje nadobudnuté zručnosti prezentovali pred ostatnými žiakmi školy.

Vyvrcholením celého projektu bola záverečná aktivita VEĽTRH PRÁCE FIKTÍVNYCH CVIČNÝCH FIRIEM, ktorá sa konala dňa 25. 11. 2022 pod vedením RNDr. Ľubice Moskaľovej. Svoje firmy prišli do Palína obhájiť žiaci zo škôl z obcí Budkovce, Rakovec nad Ondavou a Žbince. Našu školu reprezentovali žiaci siedmeho ročníka. Firmy predstavili svoje podnikateľské plány a finančné rozpočty. Podnikateľské zámery boli rôznorodé. Firmy vyrábali záložky, talizmany, ozdobné tekvice, piekli koláčiky, ponúkali výrobky a služby  týkajúce sa chovu včiel. Porota pod vedením PaedDr. Moniky Reiterovej – externej školiteľky,  Ing. Evy Tchurikovej– riaditeľky ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka Palín 104 a Ing. Martina Ohrisku –  zástupcu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory mala ťažkú úlohu pri rozhodovaní o najlepšie vytvorenú firmu. Zhodla sa, že zástupcovia všetkých firiem si zaslúžia  obdiv a pochvalu za dobre vykonanú prácu.
​​​​​​​
Veríme, že sa nám aj v budúcnosti podarí zorganizovať podobné aktivity, ktoré spájajú školy, ich učiteľov a žiakov.

pic
Veľtrh práce fiktívnych cvičných firiem

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]