Autor textu: TASR
01.12.2022

Živica pripravila pomôcku pre učiteľov, zameriava sa na učenie vonku

Hlavnou výhodou výučby vonku je okrem komplexného pochopenia učiva pomocou priameho zážitku aj rozvoj ďalších zručností mladých ľudí. 

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica v spolupráci s pedagógmi a lektormi vydalo novú metodiku na učenie vonku pre tínedžerov. Je vhodná pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy. TASR o tom informovala komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.

Po vydaní metodiky na učenie vonku pre základné a špeciálne školy v roku 2021 sa pozornosť tentoraz zamerala na tínedžerov. Hlavnou výhodou výučby vonku je okrem komplexného pochopenia učiva pomocou priameho zážitku aj rozvoj ďalších zručností mladých ľudí. "Žijeme v dobe neustálych výziev – dva roky pandémie vystriedala vojnová agresia na Ukrajine, paralelne beží klimatická a energetická kríza a s nimi spojená ekonomická kríza. Je toho priveľa aj na dospelého jedinca, nieto na citlivého dospievajúceho mladého človeka," povedala riaditeľka CEEV Živica Ivana Poláčková, spoluautorka novej metodiky. 

"Keďže v škole trávia tínedžeri veľkú časť dňa, radi by sme im ponúkli zaujímavý a kreatívny spôsob učenia sa podporujúci prepájanie vedomostí z rôznych predmetov a tímovú spoluprácu spojenú s aktívnym pohybom vonku," poznamenala Poláčková. Metodické učenie vonku umožňuje nielen priame overenie poznatkov so zapojením kritického myslenia, ale nabáda aj k vnímaniu komplexnosti a prepojenosti javov. Pobyt vonku v prírode podľa CEEV Živica navyše podporuje psychickú pohodu a kreativitu pri učení a vytvára inšpiratívne prostredie aj na rozvoj umeleckých zručností a budovania vzťahu k okoliu. 

"Odborníci dlhodobo upozorňujú na zhoršujúci sa psychický stav mládeže a dôležitosť prepojenia psychického a fyzického zdravia s aktívnym pohybom. Pravidelné učenie vonku má veľký potenciál podporiť zdravý komplexný rozvoj a prebudiť záujem mladých o svet, a to v každom ročnom období," uviedla Poláčková s tým, že by radi pedagógov povzbudili v tom, aby si vyučovanie vonku v rámci svojich predmetov vyskúšali. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]