Autor textu: OTS
16.11.2022

Máte doma malého školáka? Na tomto by ste určite šetriť nemali

Mať doma malého školáka je radosť, no aj pekne drahá starosť. 

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Bratislava 16.11.2022 (Skolske.sk/OTS)

Bude potreba zaobstarať školskú tašku, učebnice, zošity a iné pomôcky, prezuvky aj a kopec ďalších potrieb. Máme pre vás 5 vecí, na ktorých sa vám nevyplatí v prípade školáka šetriť.

1.     Detská obuv
Detská obuv je základ, na ktorej by ste si mali dať záležať a vybrať naozaj kvalitné topánky. Mali by vydržať detské pobehovanie, udržať nôžky v teple a suchu a najmä by mali byť pohodlné. Deti sa budú hrať a topánky si prezúvať, preto myslite aj na to, aby si dieťa dokázalo topánky bez problém obuť aj zaviazať samé. Nešetrite na kvalite, nie je nič horšie než po pár týždňoch kupovať nové topánky, lebo tie staré sa roztrhali alebo vyšliapali.
 
2.     Prezuvky
Školské prezuvky musia byť, rovnako ako topánky, kvalitné a pevné. Ideálne je zvoliť také, ktoré budú držať na nohe a neskĺznu ani pri šantení cez prestávku. Na šľapky preto radšej zabudnite, tie nie sú pre malých školáčikov najpraktickejšie a deti sa v nich môžu aj ľahko zraniť. Stavte radšej na papučky napríklad na suchý zips, ktoré držia na nohe a navyše chodidlá aj udržia v teple. Na zimu pokojne zvoľte zateplené alebo tie s kožušinkou.
 
3.     Detská bunda
Nezabúdajte, že školský rok začína na jeseň, keď sa počasie rýchlo pokazí a z krásneho slnečného dňa je v priebehu pár minút prietrž mračien. Určite nechcete, aby vaše dieťa prechladlo alebo prišlo domov mokré od hlavy po päty. Vyberajte preto kvalitnú bundu, ktorá odolá vetru, chladu aj dažďu. Nebojte sa ani v prípade, že máte doma parádnicu, ktorá na seba len tak niečo neoblečie. Bundy nájdete v množstve farieb a vzorov, z ktorých si určite vyberiete niečo funkčné aj pekné.
 
4.     Školská taška
Najmä pri prváčikoch je výber tašky zásadný. Keďže ich kostra sa stále formuje, je treba siahnuť po takej taške, ktorá je ergonomická s vypchávkami na chrbte, vďaka čomu, nebudú školáka do chrbtice tlačiť hrany učebníc. Dôležité je tiež, aby taška mala polohovacie ramenné popruhy s vypchávkami. Dnes aj prváci nosia celkom ťažké aktovky, takto im aspoň uľavíte a nebudú ich bolieť ramená. Samotná taška by tiež mala byť ľahká, najlepšie do 1,2 kg.
 
5.     Úbor na telesnú
Obuv, tričko a tepláky, prípadne ešte mikina. To všetko by malo byť základom úboru na telocvik. Je dôležité vybrať najmä dobrú obuv, v ktorej dieťaťu nehrozí pošmyknutie na podlahe v telocvični ani vonku na ihrisku a ktoré prežijú beh, skákanie do piesku aj loptové hry. Čo sa oblečenia týka, malo by byť funkčné, teda dbajte na to, aby dobre odvádzalo pot a v prípade potreby dieťa ochladilo alebo udržalo v teple.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]