Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Mgr. Simona Kováčová
09.11.2022

Poďme sa spolu túlať...

Zážitkové učenie na Vinianskom jazere

Foto: text

Palín 09.11.2022 (Skolske.sk)

Žiaci spolu s učiteľmi zo Základnej školy s materskou školou v Palíne vymenili lavice za vyučovanie v prírode a vybrali sa do Vihorlatských vrchov  na Vinianske jazero. Najprv sa prešli okolo samotného jazera, kde pozorovali prírodu ako aj negatívne zásahy človeka do životného prostredia. Spoločne diskutovali a hľadali riešenia problémov, ktoré spozorovali. Vytvorením vlastných piktogramov  zhrnuli pravidlá správania sa v prírode. 

pic
Prostredie Vinianskeho jazera je ideálnym priestorom na zážitkové vyučovanie z biológie i geografie

Žiaci sa rozdelili do skupín. Úlohou na prvom stanovišti bolo pozorovať a spoznávať dreviny podľa listov a plodov, z ktorých si každý vytvoril svoju vlastnú zbierku.  Na druhom stanovišti spoznávali byliny pomocou aplikácie PlantNet. Na svojej koži si vyskúšali prácu vedcov priamo v teréne. Zhodli sa, že takéto určovanie rastlín je nielen poučné, ale aj zábavné.
Na ďalšom stanovišti sa zahrali na zoológov, kde pozorovali rôzne druhy živočíchov. Zistené poznatky i náčrty si zaznamenávali do pripravených zošitov. Už by sa v prírode nestratili, keďže sa naučili používať turistickú mapu.

pic
Spoznávanie bylín pomocou aplikácie PlantNet

V závere dňa žiaci kladne zhodnotili dnešnú exkurziu. Vyzdvihli praktické zážitkové vyučovanie biológie a geografie v teréne i pobyt na čerstvom vzduchu v krásnom prostredí Vinianskeho jazera. V školských priestoroch si potom spoločne vytvorili výstavku najzaujímavejších žiackych prác.
​​​​​​​Už teraz sa všetci tešíme na ďalšie skvelo pripravené aktivity takéhoto druhu.

pic
Tvorba herbára a kresba piktogramov 

Toto zážitkové učenie sa odohralo aj vďaka finančnej podpore z projektu Stromácka jeseň vyhláseného o.z. Strom života a z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

pic
Práca žiakov s atlasmi

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]