Autor textu: TASR
17.10.2022

Do školy na bicykli: V pondelok sa začína 8. ročník kampane 

Tento rok je kampaň zameraná na tému bicyklovania počas celého roka s mottom "Jazdíme celý rok!". 

Na archívnej snímke sa trenčianski stredoškoláci zapojili do projektu "Do školy na bicykli." FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Bratislava 17. októbra (TASR) - V pondelok (17. 10.) sa spúšťa ôsmy ročník kampane Do školy na bicykli. Cieľom je zlepšovať podmienky pre bezpečné a komfortné dochádzanie do škôl po celom Slovensku pešo alebo na bicykli. Zároveň chce motivovať žiakov aj učiteľov, aby využívali tento zdravý a ekologický spôsob dopravy. TASR o tom informoval Dan Kollár z Cyklokoalície.

      Tento rok je kampaň zameraná na tému bicyklovania počas celého roka s mottom "Jazdíme celý rok!". Súčasťou je aj súťaž, v ktorej môžu školy vyhrať stojany na bicykle a vecné ceny pre žiakov a pedagógov. Súťažiť môžu v troch kategóriách - najaktívnejšia škola s najvyšším percentom žiakov dochádzajúcich na bicykli, škola s najpútavejšími aktivitami či cena "učiteľ - influencer" pre pedagógov s výrazným prínosom pre mobilitu na svojej škole. Školy sa môžu ešte stále registrovať na stránke www.doskolynabicykli.sk. 

      Cieľom kampane je predovšetkým upozorniť na vysokú intenzitu automobilovej dopravy v rámci dochádzania do škôl a ukázať riešenia, ktoré fungujú. Častou bariérou pre využívanie chôdze či bicykla pri ceste do školy sú podľa Kollára obavy rodičov o bezpečnosť z dôvodu množstva áut, čím vzniká začarovaný kruh. "Dobré príklady však ukazujú, že sa s tým dá niečo robiť. Žiaci jednej zo zapojených škôl napríklad minulý rok napísali list starostovi, vďaka čomu sa ulica pred školouzjednosmernila, upratalo sa parkovanie a príchod do školy sa stal bezpečnejším," povedal Kollár.

      "Ministerstvo dopravy nedávno podporilo školskú mobilitu dotáciami na stojany na bicykle pri školách vo výške 750.000 eur, pričom nám poslúžili aj dáta z kampane Do školy na bicykli," uviedol národný cyklokoordinátor Peter Klučka. Kampaň vyhlasuje každoročne Ministerstvo dopravy a výstavby SR a realizuje sa s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]