Autor textu: Ľuboš Lukáč
26.09.2022

Klub nadaných detí v Prešove oslavoval desaťročie

Prvý klub nadaných detí na Slovensku oslávil desať rokov. Pri slávnostnom stretnutí nechýbala primátorka mesta, mecenáši klubu, kopec súčasných i bývalých absolventov klubu a ako inak – logické úlohy.

Foto: Mesto Prešov

O členstvo je veľký záujem
Boli to veľmi ťažké roky, najmä začiatky. Nejde o klasický krúžok, zameraný na jednu oblasť, deti majú každý týždeň inú aktivitu,“ spomenul zakladateľ klubu Ľuboš Lukáč niektoré z plejády aktivít. Od prvého ročníka sa nestalo, aby bol klub nenaplnený. V úvode stretnutia sa deťom prihovorili vzácni hostia. Primátorka Andrea Turčanová priniesla všetkým najmenším sladký darček. Obdarovaní boli aj podporovatelia klubu a jeho vedúci. „Som naozaj veľmi hrdá, že tento klub jestvuje a priala by som si, aby klub nadaných detí fungoval na každej našej základnej škole. Je veľmi dôležité podchytiť ich a individuálne s nimi pracovať, aby nám nezanikli v šedom priemere,“ povedala.

Dospelí odpovedali bezchybne – na iné otázky
Je skvelé, že klub funguje a vydržal napriek nepriazni vonkajších vplyvov. Je úžasné, že sú ľudia, ktorí sa chcú tým deťom venovať,“ podelila sa s dojmami Terézia Šandorová, mamka nadaných detí a zároveň podporovateľka Klubu nadaných v Prešove. „Hľadali sme pomocné ruky odborníkov, akýsi návod, ako s deťmi pracovať, čo potrebujú a vyžadujú a čo je od nich žiadať naopak zbytočné,“ uviedla. „My sme mali vypracované všetky odpovede!“ skonštatovala na margo náročných úloh. „Nekorešpondovali však s otázkami,“ doplnila so smiechom.

pic
Foto: Mesto Prešov

Nadaní očakávajú presné odpovede
Obdivujem ľudí, ako je pán Lukáč – že sa mu ešte chce bez ohľadu na to, či je odmenený alebo neodmenený, vo svojom pracovnom aj voľnom čase,“ uviedla riaditeľka CPPPaP v Sabinove Ľubica Richmanová Fabišíková. „Vždy prekvapia zvedavými otázkami, na ktoré očakávajú presnú odpoveď,“ prezradila učiteľka Ingrid Storinská na margo nadaných. „Obrovské množstvo aktivít zameraných na rozvoj logického myslenia, verbálnej, ale i neverbálnej komunikácie – rôzne slovné hry, pantomíma, hádanky, logické úlohy, ale aj jednoduché pokusy dokazujúce zákony fyziky, či chémie, mali možnosť stretnúť sa s menami slávnych objaviteľov, ktorí svojimi vynálezmi pomohli nám všetkým zjednodušiť život. Veľmi zaujímavé boli aj osobné, či online stretnutia s významnými osobnosťami kultúrneho života,“ zrekapitulovala Ingrid Storinská dekádu klubu.

Klub nadaných potrebuje každé väčšie mesto
Najkrajšia je spätná väzba od detí: najprv tá radosť, ktorú vidím počas aktivít a aj potom, keď povedia, že to bolo super, že sa niečo naučili a že sa pritom zabavili. Častokrát si uvedomím, že nadobudnuté poznatky, skúsenosti a zručnosti vedia uplatniť v iných situáciách,“ teší sa Juliána Sedláková, ktorá rovnako pôsobí v Klube nadaných ako pedagóg. „K najnáročnejším veciam patrí asi príprava, aby sme vedeli nájsť to, čo deti zaujme. Vlastne treba im "stíhať".“
​​​​​​​
Čo si zakladateľ prešovských klubov Ľuboš Lukáč pre nadané deti praje do ďalších rokov? „Nech je minimálne tak dobre, ako je teraz. Bol by som rád, keby v každom väčšom meste vznikol takýto klub. Skupinu intelektovo nadaných žiakov nájdete na každej škole. Ako aj deti s dvojitou výnimočnosťou.“

Mgr. Dušan Guman

pic
Foto: Mesto Prešov
pic
Foto: Mesto Prešov

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]