Autor textu: Mária Tarišková
20.09.2022

Vedecký veľtrh otvorí svoje brány pre všetkých priaznivcov vedy už piatykrát

Už o niekoľko dní, 23. septembra 2022, sa námestie NC Eurovea v Bratislave stane dejiskom 5. ročníka Vedeckého veľtrhu. 

Foto: Vedecký veľtrh

Bratislava 20.09.2022 (Skolske.sk/OTS)

Po dvojročnej pauze, ktorú spôsobila prítomnosť koronavírusu, bude podujatie aj tentokrát prehliadkou noviniek a zaujímavostí z oblasti vedy, techniky a výskumu.

Vedecký veľtrh je celodenné zábavné, ale najmä interaktívne podujatie, na ktorom sú prezentované rôzne oblasti vedy a výskumu zaujímavou a interaktívnou formou. Podujatie je určené najmä pre deti a mládež školského veku (6-18 rokov), no zaujímavé je aj pre učiteľov, rodičov a širokú verejnosť. Program veľtrhu je zameraný na povzbudenie záujmu slovenskej mládeže o význam vedy v každodennom živote a prípadnú budúcu kariéru vo vedeckých odboroch.

Medzi vystavovateľmi majú svoje zastúpenie vysoké a stredné školy, vedecké ústavy, záujmové organizácie a subjekty komerčnej sféry, ktoré vo svojich stánkoch návštevníkov presvedčia, že veda je všade okolo nás, a že je potrebná v každodennom živote.

„Som nesmierne rada, že po dvoch rokoch pauzy kvôli koronavírusu, sa nám podarilo zorganizovať piaty ročník Vedeckého veľtrhu. Rovnako ako počas minulých ročníkov, aj tentokrát sa návštevníci môžu tešiť na rôznorodé expozície štyridsiatich štyroch vystavovateľov, ale aj na zaujímavý sprievodný program,“ povedala Diana Marekova, koordinátorka Vedeckého veľtrhu.

Piaty ročník Vedeckého veľtrhu sa začne slávnostným otvorením 23. septembra 2022 (piatok) o 9:30 hod. a bude trvať do 16:00 hod.

Bohatý a pestrý výber vystavovateľov bude prezentovať rôzne oblasti vedy, ako napríklad fyzika, chémia, matematika, informatika, robotika, elektrotechnika, či astronómia.

V expozícii Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave sa okrem iného návštevníci dozvedia viac o logike v informatike, spoznajú robota Smelý zajko alebo si budú môcť v tvorivej dielni vyskúšať výrobu hudobných nástrojov z odpadových a lacných spotrebných materiálov.

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave si zasa pre záujemcov pripravila zaujímavý mix rôznorodých aktivít pod dohľadom odborníkov v oblasti antropológie, genetiky, mineralógie, petrológie, ložiskovej geológie a anorganickej chémie. Návštevníci sa v ich stánkoch dozvedia napríklad, čo všetko sa dá „prečítať“ na ľudskej kostre a koľko informácií nám vedia kosti poskytnúť pri policajnom vyšetrovaní, aké poznáme z populárnych kriminálnych seriálov. Okrem toho uvidia vybrané modelové organizmy v genetike, spoznajú krásu a užitočnosť minerálov a hornín, naučia sa odlíšiť pravý diamant od napodobeniny a získajú informácie o vzniku života na Zemi a prepojení neživej a živej prírody.

Slovenská technická univerzita prostredníctvom svojich fakúlt odprezentuje interaktívnu automatizáciu, riadenie procesov ale aj autonómnu dopravu. Ich hlavným exponátom bude vozidlo Defender, ktoré pre Automotive Innovation Lab zapožičala nitrianska automobilka Jaguar Land Rover. Výskumníci Slovenskej technickej univerzity toto vozidlo osadili technológiou AIL System Solution, ktorá disponuje takmer všetkými senzormi, ktoré sú potrebné na autonómnu jazdu.
Milovníci automobilov, okrem sledovania autodiagnostiky na konkrétnych vozidlách, budú môcť obdivovať aj malé autonómne vozidlo, elektromobil, elektrický skateboard, ktoré vyrobili študenti stredných priemyselných a odborných škôl, či rôzne robotické autíčka a formulky. Nebudú chýbať ani čoraz viac obľúbené smart technológie.

Na veľtrhu o vede nesmie chýbať ani zastúpenie Slovenskej akadémie vied.

„Podujatia, akým je aj Vedecký veľtrh, sú pre popularizáciu vedy na Slovensku dôležité. Práve počas nich majú vedci z laboratórií alebo knižníc možnosť prísť doslova naozaj na ulicu, kde sa stretávajú s občanmi, predovšetkým s mladými ľuďmi a deťmi. Môžu im vysvetľovať, prečo je veda dôležitá, aká je atraktívna a kreatívna a môžu ich viesť k tomu, aby svoje rozmýšľanie nenechali ovplyvniť informáciami, ktoré nemajú vedecký základ,“ povedal prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc., predseda Slovenskej akadémie vied.

​​​​​​​

Na tohtoročnom Vedeckom veľtrhu Slovenská akadémia vied predstaví činnosť desiatich svojich ústavov, ktoré sa začiatkom tohto roka stali verejnými výskumnými inštitúciami. Za mnohé z nich spomenieme Ústav anorganickej chémie SAV, Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV, Ústav krajinnej ekológie, Ústav zoológie SAV, s ktorým budeme objavovať skrytý život pod vodou a skúmať zblízka druhy vodného hmyzu, kôrovce, ulitníky, lastúrniky, pijavice a mnoho iných. Vďaka Archeologickému ústavu SAV spoznáme prácu archeológov, s Historickým ústavom SAV spoznáme tajomstvá „Da Vinciho kódu po slovensky“ alebo dešifrovania rôznych dokumentov, rukopisov a šifier. Taktiež sa s nimi vydáme na historickú cestu „od denára k euru“, aby sme spoznali historickú úlohu peňazí.

S témou peňazí má veľa spoločné aj Národná banka Slovenska, ktorá je generálnym partnerom aktuálneho ročníka Vedeckého veľtrhu. Návštevníkom na ňom predstaví svoj projekt vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti „5peňazí“, najmä prostredníctvom rozprávok od 5peniažka. V stánku sa okrem iného návštevníci dozvedia aj to, ako sa bankovky a mince vyrábajú, ako rozpoznať falzifikát a ďalšie pikošky zo sveta platidiel. Návštevníci si tiež budú môcť zahrať a vyskúšať simuláciu lotérie. Zistia tak, či sú práve oni tí šťastní, ktorí vedia vyhrať jackpot.

Okrem finančnej gramotnosti si môžete u našich ďalších vystavovateľov preveriť svoje digitálne zručnosti s dôrazom na digitálnu bezpečnosť, alebo získať praktické informácie o triedení odpadu.
Oblasť astronómie zastúpi Astronomický klub z Bratislavy a Mobilné planetárium z Bolerázu. V ich planetárnej kupole sa budú premietať filmy o hviezdach a vesmíre. V rámci programu Vedeckého veľtrhu si na let do vesmíru zaspomína aj náš vzácny hosť a prvý slovenský kozmonaut - Ivan Bella.
Ani tohto roku nebude chýbať populárna dronová show, interaktívna výstava vedeckých hračiek, logické hry a úlohy, či testy kreatívnych schopností. Toto všetko a ešte viac sa však dozviete priamo na Vedeckom veľtrhu, tak príďte a neoľutujete!

Vedeckým veľtrhom bude návštevníkov sprevádzať známy moderátor a milovník vedy Richard Vrablec a o zábavu sa postará aj kúzelník Talostan.
​​​​​​​
Vedecký veľtrh v Bratislave organizuje nezisková organizácia Veda nás baví v spolupráci s Univerzitou Komenského v Bratislave a Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave. Cieľom veľtrhu je hravou formou priblížiť vedu študentom a žiakom základných a stredných škôl, ale i zvedavým dospelým.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]