Autor textu: TASR
04.08.2022

Trnavský kraj začal s výstavbou internátu vo Veľkom Mederi

Podpredseda Trnavského kraja József Berényi verí, že kvalitné ubytovanie napomôže škole získavať ďalších záujemcov o štúdium.

Poklepanie základného stavebného kameňa internátu vo Veľkom Mederi. Zdroj: TTSK

Veľký Meder 4. augusta (TASR) - V areáli Obchodnej akadémie (OA) vo Veľkom Mederi pri Dunajskej Strede začal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s výstavbou nového moderného internátu. Základný kameň poklopali zástupcovia zriaďovateľa, mesta i riaditeľka školy. Na realizáciu stavby vyčlenilo krajské zastupiteľstvo z rozpočtu 884.000 eur.

"Nový moderný internát do deviatich mesiacov nahradí pôvodné ubytovacie zariadenie," informoval predseda TTSK Jozef Viskupič. Študenti i pedagógovia budú na dvoch podlažiach ubytovaní v dvojlôžkových izbách alebo v bunkách pre štyri osoby s hygienickým a potrebným spoločenským zázemím. Aktuálne sa začali búracie práce pôvodného ubytovacieho zariadenia, ktoré už dlhodobo nezodpovedalo požiadavkám doby.

Nový objekt bude podlahovo vykurovaný, zdrojom tepla bude tepelné čerpadlo. Desať solárnych panelov osadených na streche objektu bude primárne zabezpečovať ohrev vody.

Podpredseda TTSK József Berényi verí, že kvalitné ubytovanie napomôže škole získavať ďalších záujemcov o štúdium. "Na OA vo Veľkom Mederi študujú nielen miestni žiaci alebo zo širšieho okolia, ale aj z okresov Nové Zámky i Levice a prichádzajú aj zo vzdialenejších kútov, pretože dvojjazyčných škôl tohto zamerania nie je na Slovensku veľa," konštatoval. Internát je podľa jeho slov potrebný a dôležitý, aby túto úlohu mohla škola plniť.

Ubytovacie zariadenie pri OA doteraz pozostávalo z dvoch objektov vytvorených z unimobuniek. Boli považované za prechodné riešenie na sedem rokov, slúžili štyri desiatky rokov. Podľa riaditeľky školy Alžbety Horváthovej sa OA snažila aj napriek tomu vytvárať dôstojné podmienky. "Cieľom našej OA a dozaista aj TTSK ako jej zriaďovateľa je rozvoj v oblasti vzdelávania, k čomu táto výrazná investícia rozhodne prispeje," konštatovala riaditeľka.

Stredná ekonomická škola s triedami s vyučovacím jazykom slovenským i maďarským vo Veľkom Mederi existuje od školského roku 1978/1979. Od školského roku 1990/1991 funguje pod terajším názvom. Ponúka štúdium OA s vyučovacím jazykom slovenským aj maďarským, vzdelávanie v odbore obchodné a informačné služby. Súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu sú aj mimoškolské aktivity, starostlivosť o talentovaných žiakov, environmentálne, športové či kultúrne aktivity.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]