Autor textu: TASR
20.07.2022

Rezort školstva považuje dvojzmennú prevádzku v školách za neprijateľnú 

Je preukázané, že centrálna nervová sústava detí nie je v nízkom veku prispôsobená na to, aby sa dokázali na vyučovanie sústrediť v poobedňajších či večerných hodinách, poznamenali z ministerstva školstva. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 20. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR považuje v roku 2022 dvojzmennú prevádzku v školách za neprijateľnú z hľadiska komfortu i psychiky detí a učiteľov. V rámci Plánu obnovy a odolnosti SR v tomto roku plánuje rezort zverejnenie výziev, ktoré sú zamerané na odstránenie dvojzmennej prevádzky v školách a na dobudovanie dodatočných kapacít pre školy, v ktorých takáto prevádzka hrozí. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva. 

      Celková alokácia na tieto účely je vo výške 100 miliónov eur.  Podľa údajov Centra vedecko-technických informácií SR je s dvojzmennou prevádzkou 51 škôl, 341 tried a 5942 žiakov. K 15. septembru 2021 evidoval rezort školstva v Bratislavskom kraji jednu takúto základnú školu, v Košickom kraji 23 a v Prešovskom kraji 27 základných škôl.

      Dvojzmennú prevádzku v školách považuje rezort školstva v roku 2022 za neprijateľnú. "Je preukázané, že centrálna nervová sústava detí nie je v nízkom veku prispôsobená na to, aby sa dokázali na vyučovanie sústrediť v poobedňajších či večerných hodinách. Aj preto je odstránenie dvojzmennej prevádzky jednou z najväčších investícií, ktoré na rezorte chystáme," poznamenali z ministerstva školstva. 

      "Bez ohľadu na to, v akých lokalitách sa tento problém vyskytuje, ide najmä o kapacitný nedostatok v našich školách, ktorý sa tu dlhé roky neriešil. Je preto zrejmé, že sa nám takýto rozsiahly fenomén nepodarí odstrániť zo dňa na deň," uviedol rezort školstva s tým, že na to, aby bola táto zmena systémová a udržateľná, je potrebné, aby bola vykonaná kvalitne. Aj preto ministerstvo celý proces odstránenia dvojzmennej prevádzky rozvrhlo v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR na jednotlivé kroky až do roku 2026.

      Ministerstvo školstva v súčasnosti pripravuje viacero výziev financovaných z plánu obnovy zameraných na budovanie infraštruktúry regionálneho školstva. Niektoré z nich sa týkajú aj budovania kapacít základných škôl.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]