Autor textu: TASR
13.07.2022

Psychologička: Nie je nutnosťou, aby každé dieťa išlo do letného tábora 

Rodičia majú podľa psychologičky vyberať letný tábor pozorne, pretože aj najmenšie detaily môžu rozhodnúť o tom, či sa bude dieťaťu tábor páčiť alebo nie.

Ilustračná snímka. FOTO TASR 

Bratislava 13. júla (TASR) – Nie je nutnosťou, aby každé dieťa išlo v lete do tábora. V prípade, že je dieťa bojazlivejšie alebo úzkostnejšie, rodičia naň nemajú tlačiť a pobyt v tábore odložiť o rok či dva. Uviedla to psychologička Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) Eva Smiková s tým, že je dôležité, aby rodičia vyberali tábor spolu so svojím dieťaťom. 

      V prípade, že má dieťa z pobytu v tábore strach a stres, tak je pred jeho začiatkom dobre sa s ním o tom rozprávať, nájsť na internete jeho fotky či recenzie od detí. "Letný tábor je predovšetkým formou relaxu, ide o prázdniny, deti si majú oddýchnuť, majú mať nové zážitky a skúsenosti," povedala psychologička v podcaste VÚDPaP Nahlas o deťoch. Poukázala na to, že deti sa cez prázdniny môžu tiež učiť, ale inými metódami, ako to je v škole. Ako príklad uviedla spoznávanie histórie cez návštevu hradu, spoznanie prírody formou pobytu v prírode či horách, cudzí jazyk sa dá učiť i na zahraničných táboroch či na dovolenke v cudzine. Výhodou pobytu v tábore je podľa psychologičky aj to, že si dieťa vyskúša byť samo mimo domova, učí sa samostatnosti a zodpovednosti. 

       Rodičia majú podľa psychologičky vyberať letný tábor pozorne, pretože aj najmenšie detaily môžu rozhodnúť o tom, či sa bude dieťaťu tábor páčiť alebo nie. "Ponuka táborov je v súčasnosti veľmi široká. Mnohé sú úzko špecializované a záleží na dohode rodičov s deťmi, ktorý tábor nakoniec vyberú," povedala. Pri výbere tábora Smiková odporúča zvážiť jeho bezpečnosť, dôležitou informáciou je aj to, koľko detí pripadne na jedného dospelého či akú formu vzdelávania majú vedúci animátori, zabezpečenie hygieny a zdravotnej starostlivosti. Rodič má podľa slov Smnikovej poznať vedúceho tábora a mať na neho kontakt, dôležité sú aj referencie na daný tábor. 

      Denné tábory sú podľa psychologičky vhodné pre deti, ktoré ešte nikdy neboli mimo domova. Poznamenala, že výhodou je to, že sú zväčša v lokalite, kde bývajú. Prínosom je, že dieťa trávi pracovný čas rodičov v dennom tábore aktívne. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]