Autor textu: TASR
11.07.2022

V Trnave bude z materskej školy zariadenie sociálnych služieb 

Rodičia detí, ktoré momentálne túto škôlku navštevujú, sa nemusia obávať, že ich nebudú mať kde umiestniť.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Trnava 11. júla (TASR) - Po miernom poklese počas pandémie začína v Trnave záujem o umiestnenie seniorov v zariadeniach sociálnych služieb na území mesta znova stúpať. Ich kapacita je v súčasnosti vzhľadom na počet žiadostí dostačujúca, ale už čoskoro sa situácia môže zmeniť. Mestská samospráva si uvedomuje, že tento problém musí riešiť v predstihu, preto chce vybudovať nové zariadenie na Narcisovej ulici vo Vajslovej doline. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová. 

      "Európska únia reflektuje fakt, že populácia starne, a tak chceme pri tomto projekte využiť dostupné externé zdroje a pokračovať tým v úspešnom čerpaní eurofondov," uviedla prednostka Mestského úradu v Trnave Katarína Koncošová. Doplnila, že uchádzači o finančné prostriedky z eurofondov musia pritom splniť podmienku vybudovať takéto zariadenie v rámci mesta či obce, nie izolovať ho na okraji. Cieľom je integrovať seniorov do života v komunite.

      Nové zariadenie sociálnych služieb pre seniorov s najväčšou pravdepodobnosťou podľa hovorkyne vznikne na mieste terajšej materskej školy na Narcisovej ulici. Tá má dve triedy, pričom mnoho detí dochádza z iných častí mesta. Výber lokality súvisí aj s faktom, že vo Vajslovej doline žijú prevažne starší obyvatelia. Prijímanie detí do tejto škôlky sa postupne utlmí, nové žiadosti by mali byť adresované materským školám na uliciach Jiráskovej, Maxima Gorkého a Limbovej. 

      Rodičia detí, ktoré momentálne túto škôlku navštevujú, sa nemusia obávať, že ich nebudú mať kde umiestniť. "Zatiaľ sme len v prípravnej fáze a prevádzka materskej školy bude fungovať v bežnom režime aj v školskom roku 2022/2023. Nové deti nebude prijímať až na posledný rok svojej činnosti. Rodičom aj zamestnancom ponúkneme miesta v iných materských školách," povedal vedúci odboru školstvamestského úradu Michal Špernoga.

      Nové zariadenie opatrovateľských služieb má poskytovať kompletnú starostlivosť 30 klientom. Umiestňovaní budú v dvojlôžkových izbách s bezbariérovým sociálnym zariadením a klimatizáciou. Úmyslom mesta je výstavba modernej budovy, v ktorej budú aplikované "zelené", energeticky úsporné technológie a zariadenia. Nesporným benefitom bude podľa hovorkyne aj jeho komunitný charakter, ktorý podporí inklúziu ľudí s potrebou dlhodobej a paliatívnej starostlivosti.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]