Autor textu: TASR
28.06.2022

Francúzsky veľvyslanec: CoFoE splnila očakávania

Bol to významný moment demokracie v Európe, pretože to umožnilo jej obyvateľom, aby vyjadrili svoj názor, vysvetlil dôležitosť konferencie.

Na snímke vlajky Európskej únie, Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad 15. júna 2019 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann

Bratislava 28. júna (TASR) - Francúzsky veľvyslanec na Slovensku Pascal Le Deunff označil Konferenciu o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá sa konala počas francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ, za významný príklad občianskej demokracie. Najdôležitejším odkazom občanov je podľa neho dôraz na klimatickú politiku, potreba priblíženia Únie ľuďom či ochrana hraníc a zdravia. Uviedol to na stretnutí s novinármi o záveroch francúzskeho predsedníctva.

"Bol to významný moment demokracie v Európe, pretože to umožnilo jej obyvateľom, aby vyjadrili svoj názor," vysvetlil dôležitosť konferencie.

Požiadavka ochrany klímy, ktorá zaznela na CoFoE, je podľa veľvyslanca už teraz na vrchole agendy EÚ. Občania Únie ďalej pre seba požadujú lepší prístup k rozhodovacím procesom v Únii. Ďalšou významnou požiadavkou občanov členských krajín bola podľa veľvyslanca väčšia priemyselná nezávislosť. "Pandémia jasne ukázala, že máme problém. Nedokážeme vyprodukovať to, čo potrebujeme," dodal Le Deunff. V tomto ohľade bude dôležitá reindustrializácia Európy, ktorá sa podľa jeho slov už začala.

Výsledky konferencie odovzdalo Francúzsko 9. mája všetkým inštitúciám EÚ. "Teraz je na Rade, Európskej komisii a Európskom parlamente, aby závery tejto konferencie vyhodnotili a pretavili ich do legislatívy alebo do reality," uviedol veľvyslanec. Lídri Únie už absolvovali prvú diskusiu o odporúčaniach, ktoré z CoFoE vyplývajú.

Podľa veľvyslanca je až 90 percent z nich možné implementovať na základe súčasnej európskej legislatívy. Niektoré zo záverov sa už spracúvajú, iné sa ešte len budú iniciovať. Zvyšných desať percent nie je podľa Le Deunffa možné riešiť v rámci existujúcich zákonov a dohôd.

Cestou by mohla byť revízia európskych dohôd, s tým však niektoré krajiny zásadne nesúhlasia. "Diskusia všetkých inštitúcií v nasledujúcich mesiacoch ukáže, či sa nájde potrebný konsenzus, aby sme zmluvy otvorili v tých oblastiach, ktoré sú pre občanov dôležité," povedal veľvyslanec. Odpoveď by mali inštitúcie nájsť do jesene.

Konferencia o budúcnosti Európy sa uskutočnila vo všetkých členských krajinách EÚ v rôznych formátoch. Išlo napríklad o dobrovoľné regionálne fóra, ale aj formálnejšie lokálne či národné stretnutia. Podobným spôsobom sa konferencia uskutočnila aj na Slovensku.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]