Autor textu: TASR
28.06.2022

Projekt LAB IT Creativity priniesol kreatívne IT riešenia gymnazistov

Cieľom projektu bolo budovať zdravý vzťah k technológiám a zručnosti, ktoré sú s nimi späté.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Košice 28. júna (TASR) – Študenti piatich gymnázií v Košickom kraji vytvorili v tomto školskom roku v spolupráci s IT firmami a Technickou univerzitou Košice (TUKE) 12 projektov, ktoré spájajú informačné technológie a kreativitu. Pilotný projekt pre stredné školy LAB IT Creativity vznikol z iniciatívy Košického samosprávneho kraja (KSK) a klastra Košice IT Valley.

V každej zo zapojených škôl vzniklo moderné a kreatívne IT laboratórium, v ktorom žiaci vytvárali svoje projekty. Každé má rôzne vybavenie podľa vlastných potrieb a zamerania, ktoré chcú v škole rozvíjať.

Vyvrcholením bola utorková prezentácia finálnych produktov, na ktorých študenti pracovali. Ako informoval samosprávny kraj, patrila k nim aplikácia s názvom Projekt 100 študentov Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach, ktorá vizualizuje priestory školy prostredníctvom dronov, laserových meračov a virtuálnej reality. Študenti košického Gymnázia Šrobárova zdigitalizovali údaje hospitalizovaných pacientov, vďaka čomu je možné jednoduchším spôsobom merať elementárne dáta ľudského tela. Na Gymnáziu Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave chovajú užovku v inteligentnom teráriu, ktorého autonómny systém udržiava vhodné prostredie aj v priestore školskej triedy.

"Projekt LAB IT Creativity unikátnym spôsobom prepojil gymnáziá, ktoré sú v pôsobnosti kraja, s IT spoločnosťami, z čoho vznikli viaceré kvalitné nápady a smart riešenia. Do projektu sa zapojilo dokopy 100 gymnazistov krajských stredných škôl, ktorí vytvorili 12 inovatívnych riešení, aplikácií či webových stránok. Všetky tieto riešenia sú využiteľné v bežnom živote, či už ide o projekt zameraný na monitorovanie kvality ovzdušia, správu skladu školských učebníc či vytvorenie virtuálneho prostredia v škole," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Projekt by mal podľa neho ďalej pokračovať.

V úvodnej fáze projektu vytvorili gymnáziá dvojice s piatimi partnerskými IT firmami. Žiaci počas nej pracovali pod dohľadom odborníkov z praxe. V marci sa projekt dostal do druhej fázy, v ktorej sa pripojilo približne 150 vysokoškolákov informatických odborov TUKE. Tí pomáhali gymnazistom pri ďalšom napredovaní. 

Cieľom projektu bolo budovať zdravý vzťah k technológiám a zručnosti, ktoré sú s nimi späté. "Vnímame, že počítačová a digitálna gramotnosť sa stáva nevyhnutným predpokladom uplatnenia sa na trhu práce a táto potreba sa bude len zväčšovať. V roku 2030 budú mať IT firmy na východnom Slovensku o 30 percent zamestnancov viac ako v súčasnosti. Týmto projektom sme chceli zároveň podporiť aj kreatívnosť študentov a dať priestor ich nápadom, keďže mohli tvoriť vlastné digitálne produkty a spolupracovať pri tom s najlepšími odborníkmi z praxe," skonštatovala výkonná riaditeľka Košice IT Valley Miriama Hučková.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]