Autor textu: Peter Bercik
29.06.2022

Moje ľudské práva. Študenti košickej filmovej školy excelovali vo výtvarnej súťaži

Laura Verbovská, Tomáš Cicoň, Kristína Komjátiová a Matej Baník obsadili prvé tri miesta v kategórii plagát.

Zľava Tomáš Cicoň, Laura Verbovská, Kristína Komjátiová a Matej Baník. Foto: SŠUPF

Bratislava 29.06.2022 (Skolske.sk)

Šíriť osvetu o tolerancii, nediskriminácii a rešpekte sa snaží súťaž Moje ľudské práva, ktorú organizuje Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Do práve skončeného desiateho ročníka sa zapojilo 160 škôl, ktorých žiaci prihlásili 1030 prác v troch kategóriách. V jednej z nich, Medzinárodný deň ľudských práv – plagát, sa výrazne presadili študenti zo Súkromnej základnej umeleckej školy (SZUŠ), ktorá funguje pod Súkromnou školou umeleckého priemyslu filmovou v Košiciach, keď obsadili všetky medailové miesta.

Prvenstvo si odniesla Laura Verbovská, druhé miesto obsadil Tomáš Cicoň a tretí skončili Kristína Komjátiová a Matej Baník. „Keď som sa dozvedela, že som sa umiestnila na prvom mieste, vystriedali sa vo mne pocity údivu, nadšenia a šťastia. Mala som možnosť vidieť aj práce mojich talentovaných spolužiakov, a tak som ani nedúfala, že vyhrám. O to viac ma to potešilo a prekvapilo. Inšpiráciu som hľadala vo vlastnom živote, a to hlavne pri plagáte o ženských právach, keďže sa ma to osobne dotýka. Chcem sa tiež poďakovať mojim spolužiakom – modelom a pánovi učiteľovi Danielovi Tatarkovi za pomoc,“ povedala Laura Verbovská, žiačka prvého ročníka, ktorá sa by sa aj  v budúcnosti rada venovala podobným témam. Porotcovia si pri hodnotení nevšímali len samotnú techniku spracovania.

pic
Víťazný plagát Laury Verbovskej. Foto: SŠUPF

„Zaujíma nás aj to, ako deti vnímajú aktuálne dianie vo svete, inakosť alebo ako si predstavujú slobodu, spravodlivosť, či mier,“ uvádzajú na stránke SNSĽP. Odbornú pedagogičku SZUŠ a filmovej školy Janu Szabóovú potešilo, že sa žiakom podarilo vytvoriť originálne plagáty a priznala, že téma nebola jednoduchá. „Aby sme ju lepšie pochopili, naštudovali sme si Deklaráciu ľudských práv, čím sme si zároveň rozšírili vedomosti a nabrali inšpiráciu," povedala Szabóová.  

Kvalitu prác ocenil aj organizátor. „Výtvarné práce žiakov a žiačok Vašej školy prispeli k vysokej umeleckej aj ľudskoprávnej úrovni tejto súťaže,“ napísala v ďakovnom liste Jana Bubničová zo SNSĽP. Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová je jedinou strednou školou s audiovizuálnym zameraním na Slovensku.

pic
Druhé miesto získal Tomáš Cicoň. Foto: SŠUPF

Všetkým záujemcom o masmédiá, audiovíziu, multimédiá, či počítačový dizajn ponúka štúdium v štvorročnom odbore Obrazová a zvuková tvorba - kamera, zvuk strih, alebo Virtuálna grafika. Okrem toho ponúka odbor Masmediálna tvorba pre budúcich redaktorov, hovorcov, či moderátorov. 

​​​​​​​Pre študentov s maturitou ponúka trojročné vyššie odborné štúdium v odboroch Filmová a mediálna tvorba, Fotografia, Grafika vizuálnych komunikácií a Animovaná tvorba s titulom diplomovaný špecialista (Dis.). Filmová škola bola zaradená do siete škôl a školských zariadení SR rozhodnutím MŠ SR č. 8796/2003-09 zo dňa 21.1.2004. 

pic
Vľavo plagát Kristíny Komjátiovej, vpravo Mateja Baníka. Foto: SŠUPF
pic
Z odovzdávania ocenení. Foto: SŠUPF
pic
Cenu preberá Tomáš Cicoň, v strede odborná pedagogička Jana Szabóová. Foto: SŠUPF
pic
Zľava Tomáš Cicoň, Laura Verbovská, Kristína Komjátiová a Matej Baník. Foto: SŠUPF

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]