Autor textu: TASR
23.06.2022

Prezidentka s novou šéfkou KOZ sa zhodli na potrebe odborných riešení pomoci 

Nová šéfka KOZ za svoje priority považuje odpolitizovanie odborov, riešenie aktuálnych spoločenských problémov, ale aj vplyv digitalizácie či klimatickej zmeny na svet práce. 

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala novú prezidentku KOZ Moniku Uhlerovú (vľavo) v Bratislave 22. júna 2022. FOTO TASR - Dano Ve

Bratislava 22. júna (TASR) - Konštruktívna a partnerská komunikácia medzi odbormi a štátom je predpokladom zvládnutia ekonomicky a sociálne náročnej doby. Na spoločnom stretnutí sa na tom v stredu zhodli prezidentka SR Zuzana Čaputová a nová šéfka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová, ktorá je prvou ženou v tejto funkcii.

      "Zhodli sme sa tiež, že k získaniu dôvery v štát je potrebné prijímanie konštruktívnych a odborných riešení pre adresnú pomoc ľuďom, ktorých sociálna situácia sa doslova zo dňa na deň zhoršuje v dôsledku zdražovania a inflácie," napísala po stretnutí hlava štátu na sociálnej sieti.

      Vyjadrila preto aj podporu požiadavkám na mzdovú valorizáciu platov vo verejnej a štátnej sfére, medzi ktorými sú tiež učitelia, nepedagogickí zamestnanci a zamestnankyne v školstve, ako aj zamestnanci v sociálnych službách. Prezidentka sa tiež zaujímala o návrhy odborov zmeniť nastavenie životného minima, ktoré by pomohlo adresne doručiť pomoc ľuďom najviac ohrozeným zdražovaním.

      Nová šéfka KOZ za svoje priority považuje odpolitizovanie odborov, riešenie aktuálnych spoločenských problémov, ale aj vplyv digitalizácie či klimatickej zmeny na svet práce. Chce nimi zvýšiť dôveryhodnosť odborového hnutia a zatraktívniť ho aj pre mladých ľudí.

      "Želám jej, aby sa jej plánované zmeny podarili a aby odbory, ktoré sú dôležitým aktérom sociálneho napredovania v každej vyspelej demokracii, v nej našli hlas odbornosti, zanietenia a slušnosti," dodala Čaputová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]