Autor textu: TASR
22.06.2022

Pellegrini: Matovičov balík pomáha len rodinám a aj to len niektorým 

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini odmieta delenie ľudí na prorodinných a tých, ktorí sú proti rodinám.

Na snímke nezaradení poslanci parlamentu SR vpravo Peter Pellegrini a vľavo Richard Raši počas 66. schôdze NRSR 22. júna 2022 v Bratislave.

 Bratislava 22. júna (TASR) - Protiinflačný balík z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) pomáha len rodinám, a aj to len niektorým, navyše až od roku 2023. Vyhlásil to nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini po tom, ako plénum Národnej rady (NR) SR prelomilo veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválilo novelu zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Podotkol, že v aktuálnej situácii mal parlament hlasovať o okamžitej a riadnej pomoci ľuďom v súčasnej situácii. Schválené zmeny podľa neho obchádzajú pracujúcich ľudí i seniorov.

      "Nikto z nás nie je proti pomoci rodinám, sme za to, aby sa im pomáhalo. Len sa bojím, že obrovská časť spoločnosti, obrovská časť ekonomiky bude mať problém v zdraví prežiť tento rok, pretože to najhoršie nás ešte len čaká," vyhlásil Pellegrini s tým, že vláda zatiaľ nekoná. Odmieta delenie ľudí na prorodinných a tých, ktorí sú proti rodinám. Čuduje sa strane SaS, že ostáva v takejto koalícii, ktorá s pomocou fašistov pretlačila Matovičov balík.

      Predpokladal, že prezidentka sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR, ako dopredu avizovala. Môže sa preto podľa neho stať, že návrh ostane zaseknutý na ÚS. Zdôraznil potrebu prijímania opatrení na okamžitú pomoc ľuďom. Podotkol, že ak vláda nič neurobí, Slovensko čaká vážny sociálny problém. 

      Poukázal tiež na okolité krajiny, ktoré v súvislosti s infláciou už prijímali viaceré opatrenia, a pripomenul, že návrhy predkladali aj jeho poslanci. Premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) vyčíta, že v uplynulom období nezasiahol a nebolo ho vidno. Práve predseda vlády má podľa Pellegriniho ľudí upokojovať a vysvetľovať im, čo pre nich štát urobí v súčasnej situácii.

      Veto prezidentky pôvodne nechceli prelomiť ani niektorí poslanci OĽANO. Napokon sa v pléne z klubu OĽANO zdržal len Juraj Krúpa. Pellegrini považuje za logické, že hnutie urobilo všetko preto, aby svojich poslancov presvedčilo. Za otázny označil spôsob, akým k tomu došlo. OĽANO sa podľa jeho slov neštíti ani vyhrážania sa. "Nikdy neviete, akým spôsobom boli títo poslanci donútení, aby hlasovali za tento zákon," poznamenal Pellegrini. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]