Autor textu: TASR
16.06.2022

Analytik: Protest ľudí pracujúcich v školstve bol v súčasnej situácii nevyhnutný 

Ak podľa slov analytika Michala Rehúša ani po tomto proteste nedôjde k výraznejšiemu zvýšeniu platov v školstve, je úplne legitímne, aby na jeseň prebehol ostrý štrajk. 

Na snímke účastníci protestu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v stredu 15. júna 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 16. júna (TASR) - Protest ľudí pracujúcich v školstve bol v súčasnej situácii nevyhnutný. Vláda im zatiaľ garantuje len nedostatočné zvýšenie platov o tri percentá od júla tohto roka a neponúka im žiadnu perspektívu na vyšší rast finančného ohodnotenia. Pre TASR to uviedol analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš. 

      "Rokovania zástupcov zamestnancov škôl s vládnymi predstaviteľmi k ničomu neviedli a v takejto situácii už zostala len možnosť verejných nátlakových akcií za lepšie pracovné podmienky," povedal. Ak podľa jeho slov ani po tomto proteste nedôjde k výraznejšiemu zvýšeniu platov v školstve, je úplne legitímne, aby na jeseň prebehol ostrý štrajk. 

      Podľa Rehúša bude veľmi dôležité, aby štrajkujúci veľmi zrozumiteľne vysvetlili príčiny prípadného štrajku najmä rodičom a získali ich na svoju stranu. "Bolo by dobré, aby štrajk prebehol s podporou rodičov a nebol zneužitý proti zamestnancom škôl. Napokon, kvalitné vzdelávanie je aj v záujme rodičov," dodal. 

      Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v stredu (15. 6.) organizoval v Bratislave protestné zhromaždenie. Začalo sa na Námestí SNP, následne sa protestujúci presunuli pred parlament. Školskí odborári na sociálnej sieti informovali, že išlo o najväčší protest zamestnancov školstva, účasť odhadujú na 15.000 ľudí. Sú presvedčení, že všetci zamestnanci škôl si zaslúžia dôstojné ohodnotenie, žiadajú zvýšenie platov o desať percent i lepšie podmienky.  

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]