Autor textu: TASR
15.06.2022

Gröhling: Trojpercentné zvýšenie platov v školstve je zabezpečené, ďalej rokujem 

Zvýšenie platov v školstve o desať percent od júla požadujú školskí odborári, v hlavnom meste sa v stredu koná v tejto súvislosti protestné zhromaždenie. 

Na snímke účastníci protestu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v stredu 15. júna 2022 v Bratislave. FOTO Jakub Kotian

 Bratislava 15. júna (TASR) – Trojpercentné zvýšenie platov zamestnancov škôl od 1. júla je finančne kryté. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) to uviedol po stredajšom rokovaní vlády. O ďalšom zvýšení sa podľa jeho slov rokuje.

      Práve otázky finančného krytia a zabezpečenia trojpercentného zvýšenia vyplývajúceho z kolektívnej zmluvy boli podľa jeho slov dôvodom prerušenia rokovania vlády a vysvetlenia situácie. "Bolo potvrdené, že ministerstvo financií tieto prostriedky poskytne, všetko je už podľa mojich informácií v procese medzi ministerstvami, a tak môžeme povedať, že trojpercentné zvýšenie je zabezpečené a budeme ho od júla poskytovať," uistil Gröhling.



      Potvrdil, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) predložil na rokovaní návrh na desaťpercentné zvýšenie platov zamestnancov v školstve prostredníctvom zvýšenia daní. "To sme zavetovali, trváme na tom, že tieto prostriedky môže pokryť nadvýber súčasných daní," dodal minister školstva o stanovisku ministrov za SaS.

      Rokovania o tejto otázke by mali podľa jeho slov pokračovať. "Verím, že sa budeme rýchlo posúvať dopredu, aby sme mohli potvrdiť, že platy nielen v školstve, ale i v zdravotníctve sa budú od roku 2023 zvyšovať," dodal. Jeho predstavou je minimálne desať percent  zafixovaných od roku 2023.

      Zvýšenie platov v školstve o desať percent od júla požadujú školskí odborári, v hlavnom meste sa v stredu koná v tejto súvislosti protestné zhromaždenie. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]