Autor textu: TASR
09.06.2022

Festival študentského remesla v Kežmarku preverí schopnosti mladých

Rozsah jednotlivých aktivít je široký a okrem odborných schopností a zručností žiakov sa podľa organizátorky buduje aj láska k histórii či prírode.

Ilustračná snímka, FOTO TASR – František Iván

Kežmarok 9. júna (TASR) - V okolí Kežmarského hradu počas dvoch dní preveria schopnosti a znalosti mladých remeselníkov z celého Slovenska. Hlavná organizátorka 8. ročníka Festivalu študentského remesla Anna Jurgovianová pre TASR uviedla, že hlavným cieľom je budovanie a spájanie záujmu detí a žiakov o remeslá, ich vznik a históriu, o ľudovú tvorivosť a kultúru.

"Naším zámerom je tiež búranie predsudkov medzi majoritou a minoritou prostredníctvom prezentácií remeselných, kultúrnych a vedomostných zručností študentov. Festival je jedným z najväčších podujatí svojho druhu u nás," upozornila Jurgovianová s tým, že čerpá z historických prameňov počiatku vzniku remeselných cechov Rakúska-Uhorska. Rozsah jednotlivých aktivít je široký a okrem odborných schopností a zručností žiakov sa podľa organizátorky buduje aj láska k histórii či prírode. "Úlohy sú zamerané aj na ekológiu a ochranu prírody cez recykláciu a upcykláciu materiálov, ktoré v niektorých súťažiach študenti využívajú," dodala Jurgovianová, ktorá je zároveň riaditeľkou Súkromnej spojenej školy Biela voda v Kežmarku.

Pripravený je aj kultúrny program, do ktorého sa okrem miestnych detí zapoja aj Celeste Buckingham, Matěj Vávra, Lucia Gibrati či skupina Qeen show a hudobno-zábavné zoskupenie bratov Bravisovcov. Vystúpia aj flašinetári z Paríža a Košíc či taliansky spevák Davide Mattioli, ktorý je zároveň jedným z porotcov v súťaži varenia talianskych jedál. "Prostredníctvom festivalu budujeme u žiakov a študentov zmysel a význam vykonávania práce, udržiavanie tradícií a remesiel našich predkov," dodáva Jurgovianová.

Festival sa začína vo štvrtok o 16. hodine ekumenickou pobožnosťou pri príležitosti Európskeho roka mládeže a pokračuje tradičným benefičným koncertom, ktorého úlohou je pomôcť mladým ľuďom v ťažkej životnej situácii. Súčasťou podujatia je aj lampiónový sprievod detí a mládeže cez celé mesto Kežmarok, tento rok sú jeho rozprávkovou témou strašidielka. "V piatok 10. júna ráno pokračujeme historickým sprievodom, kde sa predstavia jednotlivé školy, remeslá a cechy v tradičnom odeve. Nasledujú súťaže, predvádzanie remesiel, kultúrny program a v popoludňajších hodinách vyhodnotenie," dodala Jurgovianová.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]