Autor textu: TASR
01.06.2022

Na Trnavskej univerzite otvorili telemedicínske simulačné centrum

Simulátor pozostáva zo simulačnej miestnosti a z kontrolnej miestnosti, kde bude pedagóg sledovať prácu študenta.

Študentka Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce TU počas otvorenia simulačného centra pre ošetrovateľstvo v Trnave. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trnava 1. júna (TASR) – Telemedicínske simulačné centrum (TSC) otvorila v stredu Trnavská univerzita (TU) v Trnave. Je prioritne určené na podporu výučby na fakulte zdravotníctva a sociálnej práce, jeho vybudovaním sa univerzita podľa prorektora pre rozvoj a informačné technológie Mareka Majdana zaradila medzi špičku vo výučbe ošetrovateľstva v zdravotníckych vedách na Slovensku i v európskom kontexte. Výučba v ňom začne prebiehať v novom akademickom roku 2022/2023.

"Podmienkou neustáleho skvalitňovania vzdelávania v ošetrovateľstve je implementácia moderných a technicky pokročilých systémov a pomôcok, ktoré zohľadňujú pokrok v tejto oblasti. Trendom poslednej dekády je využívanie hardvérových a softvérových nástrojov, ktoré dokážu do veľkej miery simulovať kontakt s pacientom a rozhodovacie postupy v ich ošetrovaní a liečbe," uviedla prodekanka fakulty Silvia Puteková. Ako doplnila, trnavské centrum je v rámci Slovenska unikátne tým, že je prvým pre nelekárske zdravotnícke odbory.



TSC disponuje okrem iného virtuálnym pacientom Susie, simulátorom staroby, robotom Nao. Študenti si na ňom môžu osvojovať postupy pri zdravotnej starostlivosti u pacientov aj v domácom prostredí alebo zariadeniach sociálnej starostlivosti. Umožní zaznamenávanie a spracovanie fyziologických funkcií ako EKG, glykémia či krvný tlak. Všetky hodnoty bude možné prenášať bezdrôtovo do mobilných telefónov či počítačov.  

Simulátor pozostáva zo simulačnej miestnosti a z kontrolnej miestnosti, kde bude pedagóg sledovať prácu študenta. "Systém funguje prostredníctvom audiovizuálneho kontaktu medzi nimi, súčasťou je sústava na zber údajov počas samotnej simulácie ošetrovania, ktorá umožní podrobné hodnotenie zákrokov a ich efektivitu," uviedol dekan fakulty Jaroslav Slaný. 

TSC vybudovala TU z vlastných zdrojov fakulty a s finančnou podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Trnavského samosprávneho kraja. V rámci prípravy a realizácie prebiehala tiež spolupráca s odborníkmi z oblasti zdravotníckej informatiky z Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]