Autor textu: TASR
01.06.2022

Remišová: Za ľudí bude presadzovať zvyšovanie platov učiteľov

Gröhling v reakcii pre TASR uviedol, že Remišová a Za ľudí, žiaľ, reagujú veľmi neskoro.

Na archívnej snímke ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu SR Veronika Remišová. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 1. júna (TASR) – Strana Za ľudí chce presadiť vyššie platy pre učiteľov a tento bod chce presadzovať aj na koaličnej rade. V utorok počas tlačovej konferencie to uviedla vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Navrhuje platový automat, ktorý bude ukotvený v zákone.

Remišová poznamenala, že strana Za ľudí chce presadiť systémové riešenie, aby mechanizmus zvyšovania platov učiteľov bol zakotvený priamo v zákone. "To znamená, že priamo so zvýšením sa musí v každoročnom rozpočte rátať," vysvetlila Remišová s tým, že podobne to funguje aj v zdravotníctve. Vzdelávanie považuje strana podľa jej slov za mimoriadne dôležité.

Podpredsedníčka strany Viera Leščáková poukázala na to, že nejde o útok na ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) alebo predsedu liberálov Richarda Sulíka, ale chcú presadiť zvýšenie platov v školstve. Ako uviedla, uplynulý týždeň prišli s návrhom zdanenú ruskú ropu pretaviť do platov učiteľov, čo strana SaS zamietla. Tvrdí, že prostriedky na zvýšenie platov učiteľov sú a žiada SaS, aby na koaličnej rade spolu s nimi trvala na tom, aby financie boli použité na platy vo verejnej správe a špeciálne na platy v školstve. Považuje za nevyhnutné, aby došlo k zvýšeniu platov v školstve minimálne o desať percent a následne k zavedeniu platového automatu.



Za ľudí navrhuje, aby sa do 15. júna, kedy je v Bratislave naplánované protestné zhromaždenie školských odborárov, stretli koaliční partneri a dohodli sa na spoločnom riešení. "Navrhujeme, aby automat bol ustanovený nejakým spôsobom, napríklad ako 75 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca," povedal ekonóm Tomáš Meravý. Naviazať by sa to mohlo podľa jeho slov aj na priemernú mzdu v národnom hospodárstve, ide o vec dohody. Remišová dodala, že považuje za absurdné, aby sa minister školstva pripojil k protestnému zhromaždeniu.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR považuje za absurdné a dehonestujúce odkazovať školstvo na nové pochybné dane, ktorých výnos vôbec nie je zaručený. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti s tým, že od koaličných partnerov prichádzajú návrhy na "kreatívne" financovanie školstva, napríklad novou daňou z alkoholu, tabaku či ropy.

Gröhling v reakcii pre TASR uviedol, že Remišová a Za ľudí, žiaľ, reagujú veľmi neskoro. "K zvýšeniu platov učiteľov sa uskutočnili desiatky rokovaní a stretnutí počas dvoch rokov. Reakciou bolo, že nie sú financie," povedal minister školstva. Poukázal na to, že následne sa minuli 1,3 miliardy eur na nesystémový sociálny balíček. "Varovali sme, že tieto peniaze budú chýbať v školstve aj zdravotníctve, ale koaliční partneri to ignorovali," doplnil. Ako doplnil, teraz sa tieto slová potvrdzujú a koaliční partneri si chcú podľa neho "zachraňovať tvár novými pochybnými daňami".

"Je hanebné najprv nezodpovedne minúť 1,3 miliardy na kupovanie voličov ako za Smeru, a potom odkazovať školstvo na akési pochybné dane z ropy, ktorých výnos nevie nikto zaručiť. Výnos z dane z ropy odhaduje Inštitút finančnej politiky iba na 25 - 50 miliónov eur ročne (čo je zvýšenie platov prinajlepšom o 2,7 percenta), ide navyše o krátkodobú daň a ňou nemožno financovať dlhodobé výdavky štátu," poznamenal šéf rezortu školstva. Hlasovaním za 1,3-miliardový balíček strana Za ľudí podľa ministra porušila svoje volebné sľuby o zvyšovaní platov učiteľov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]