Autor textu: TASR
30.05.2022

Rezort školstva a UNICEF podporia integráciu detí z Ukrajiny

Cori deklaroval, že UNICEF je pripravený podporiť ministerstvo pri posilňovaní jeho vzdelávacieho systému s cieľom reagovať na potreby detí utečencov a ich rodín.

Sprava Svetlana Síthová a zástupca regionálneho riaditeľa UNICEF pre Európu a Strednú Áziu UNICEF Philippe Cori. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 30. mája (TASR) - Ministerstvo školstva v spolupráci s organizáciou UNICEF pripravilo pre deti, rodiny a školy zasiahnuté vojnou na Ukrajine balík opatrení na zmiernenie dopadov situácie, v ktorej sa ocitli. Zameriavať sa bude napríklad na vytvorenie podporného prostredia pre integráciu detí utečencov v predškolskom, základnom a stredoškolskom vzdelávaní.

Ministerstvo školstva po rokovaniach s expertmi organizácie UNICEF pre oblasť vzdelávania pripravilo konkrétny plán pomoci pre ľudí, ktorí sa stali obeťami vojny na Ukrajine.

"Tak, ako vytvárame podporu v našich školách pre všetky deti, tak sú to aj pre deti, ktoré k nám prichádzajú z vojnovej zóny z Ukrajiny, ktoré sú už našimi deťmi," uviedla štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová.

​​​​​​​

Hlavnými cieľmi spolupráce sú podpora v predškolskom, základnom a stredoškolskom vzdelávaní, zlepšenie sociálnej inklúzie a rovesníckych vzťahov. Taktiež zvýšenie inštitucionálnych kapacít na plánovanie, implementáciu a monitorovanie integrácie ukrajinských študentov do vzdelávacích systémov či podpora rozširovania predškolských kapacít a zavádzanie diverzifikovaného vzdelávania v ranom veku. 

"Nejde len o to, aby sa začleňovali ukrajinské deti do slovenskej spoločnosti, ale je to dôležité aj pre domáce deti a pre rozvoj ich vzťahov," priblížil zástupca regionálneho riaditeľa UNICEF pre Európu a Strednú Áziu Philippe Cori. S ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) v pondelok podpísal memorandum o spolupráci.

​​​​​​​

Cori deklaroval, že UNICEF je pripravený podporiť ministerstvo pri posilňovaní jeho vzdelávacieho systému s cieľom reagovať na potreby detí utečencov a ich rodín. Ďalším krokom po podpise memoranda je vytvorenie pracovného plánu. Na jeho základe budú konkrétne opatrenia a aktivity postupne aplikované do praxe. Už v najbližších týždňoch sa môžu školy pripraviť na vyhlásenie výzvy na letné školy, letné tábory a jazykové kurzy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]