Autor textu: TASR
06.05.2022

Šefčovič: Záver CoFoE znamená koniec jednej dôležitej etapy pre Európanov 

V pondelok 9. mája, na Deň Európy, traja spolupredsedovia Výkonnej rady CoFoE predstavia záverečnú správu z konferencie predstaviteľom inštitúcií EÚ. 

Na archívnej snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. FOTO TASR/AP

      Brusel/Štrasburg 6. mája (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) znamená koniec jednej veľmi dôležitej etapy pre Európanov a Európska komisia (EK) už teraz, za pochodu, rieši niektoré z návrhov občanov. V rozhovore pre TASR to uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič. 
​​​​​​​
      V pondelok 9. mája, na Deň Európy, traja spolupredsedovia Výkonnej rady CoFoE predstavia záverečnú správu z konferencie predstaviteľom inštitúcií EÚ. Šefčovič poznamenal, že po prvýkrát sa podarilo priamo osloviť európskych občanov, aby sami povedali, čo si od Únie želajú a ako si predstavujú jej budúcnosť. Proces opísal ako poučný pre euroinštitúcie samotné aj pre 800 náhodne vybraných občanov, ktorí pracovali počas mnohých víkendov a stretávali sa v pracovných skupinách s predstaviteľmi inštitúcií EÚ. Ozrejmili si tak, ako funguje legislatívny proces EÚ, ale zároveň aj povedali, čo od euroinštitúcií očakávajú.      

      "Veľmi ma zaujalo, ako vyrástli hlavne tí mladí ľudia, čo s nami pracovali počas tých niekoľkých mesiacov. V každej skupine sme chceli mať minimálne 30 percent mladých ľudí, čo sa podarilo. Môj spoluspravodajca bol 16-ročný študent z Českej republiky. Bolo veľmi povzbudivé vidieť, ako sa pre veci zapálili a ako ich tie témy zaujali," opísal situáciu.

      Podľa jeho slov 9. mája budú vystúpenia troch najvyšších predstaviteľov inštitúcií EÚ – francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v mene krajiny predsedajúcej Rade EÚ, šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsolovej – o tom, ako sa chce každá inštitúcia postaviť k 49 návrhom občanov, ktoré konsenzuálne schválila posledná plenárna schôdza CoFoE. 

      "Ja, samozrejme, dúfam, že Európska komisia veľmi rýchlo pristúpi k tomu, aby sme si zanalyzovali, čo môžeme urobiť už v budúcom roku, a chcel by som to zaradiť do budúcoročného pracovného programu eurokomisie," vysvetlil.

      Šefčovič počas trvania konferencie predsedal pracovnej skupine pre zdravie. Vyjadril potešenie, že eurokomisia v utorok – aj na základe návrhov jeho skupiny – schválila opatrenie, ktoré spúšťa Európsky priestor zdravotníckych údajov (EHDS). Ide o jeden zo základných stavebných kameňov európskej zdravotnej únie.

      Podľa Šefčoviča mnoho účastníkov CoFoE volalo aj po uľahčení výmeny zdravotníckych dát medzi štátmi EÚ. Upozornil, že nové opatrenie umožní občanom EÚ nosiť si svoje zdravotnícke údaje so sebou mimo domovskej krajiny. Bude to užitočné, ak si zabudnú lieky, majú zriedkavú chorobu alebo budú potrebovať zákrok v takom nemocničnom zariadení, aké v ich domovskej krajine neexistuje.




      (spravodajca TASR Jaromír Novak) 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]