Autor textu: Andrea Jancová
04.05.2022

Čo navštíviť v Bratislave? 

Určite má každý z nás obľúbený podnik či miesto, kam sa rád vracia. V tomto článku vám ponúkame pár tipov na miesta, ktoré svojou unikátnou atmosférou určite stoja za vašu opätovnú návštevu. 

Na archívnej snímke Michalská veža v bratislavskom Starom Meste. FOTO TASR - Štefan Puškáš

Nová Cvernovka
​​​​​​​
Cvernovka je ľudový názov pre továreň na výrobu nití a niťových produktov, ktorá sídlila v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Keď sa s výrobou nití prestalo, Cvernovka slúžila na bývanie a neskôr ako centrum kreatívnej kultúry. Bohužiaľ, ,,kreatívci“ museli priestory opustiť po tom, čo sa im nepodarilo dohodnúť sa na vybudovaní kultúrneho centra s developermi. Našťastie, v spolupráci s bratislavským samosprávnym krajom sa podarilo nájsť nové priestory – opustený areál bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici. Škola prešla kompletnou rekonštrukciou a dnes sú to 3 roky, čo na tomto mieste funguje kultúrne centrum Nová Cvernovka. Dokopy sa tu nachádza viac ako 40 ateliérov, gastro-obchody, kultúrny priestor so sálou, verejná knižnica a na piatom zo šiestich poschodí, ktoré Nová Cvernovka ponúka, nájdete Coworking Cvernovka s detským kútikom, kde je možné prenajať si kanceláriu. Navyše celá budova ponúka obrovský vonkajší priestor, kde sa počas priaznivého počasia konajú koncerty, debaty aj festivaly. Na svoje si tu príde každý, pretože aktuálny program, ktorý vždy nájdete na stránke Novej Cvernovky, zahŕňa naozaj všetko od ekologických a vedeckých prednášok až po jazzové koncerty.

Rooftop by Regal
​​​​​​​

Na festivale Pohoda v roku 2013 sa traja ambiciózni chalani rozhodli vybudovať sieť reštaurácií zameraných na prípravu v súčasnosti azda najpopulárnejšieho jedla – hamburgerov. Ich koncept pomenovali ,,fast causal“, čo znamená rýchlosť ako fast food a kvalitu ako prvotriedna reštaurácia. Majú viacero pobočiek po celom Slovensku a Česku, ale za najvýnimočnejšiu môžeme považovať tú na Hurbanovom námestí v Bratislave. Nachádza sa na druhom poschodí v budove bývalého Veľkého Baťu nad Alizé. Z jej terasy je naozaj čarovný výhľad na centrum mesta a predovšetkým Michalskú vežu, ktorá je iba kúsok od reštaurácie. Najkrajšie je tam určite večer – sedíte na terase, všade naokolo sú svetielka, ulice Bratislavy sú vyľudnené a vy si len vychutnávate dobré jedlo alebo popíjate remeselné pivo, ktoré Regal ponúka. A najlepšie je, že zamestnanci na terase postavili viacero transparentných mobilných búdok, takzvaných IGLOO, ktoré vám aj vašim najbližším zaručia pohodlie a teplo počas zimných dní. Určite neváhajte, a za celotýždňovú ,,makačku“ v škole si budúci víkend doprajte odmenu v podobe návštevy tohto skvelého podniku. Zaručene neoľutujete.

FUGA – priestor pre chýbajúcu kultúru
​​​​​​​
Fuga je slovenské ľudové zastarané slovo, predstavujúce škáru. Úprimne, lepší názov si pre toto kultúrne centrum ani nevieme predstaviť. Dokonale vyplnilo kultúrnu medzeru v Bratislave pre milovníkov alternatívneho spôsobu hudby či umenia. Podnik je okrem iného výnimočný aj svojou industriálnou atmosférou, keďže sa nachádza v zbúraných bratislavských továrňach. Pravidelne sa tu usporadúvajú divadlá, koncerty či výstavy slovenských aj zahraničných tvorcov. Fanúšikovia experimentálnejšej formy elektronickej hudby, jazzu, rocku či metalu sem s obľubou chodia na párty, ktoré sú ťažiskom fugáckej dramaturgie. Pri čítaní referencií na facebookovej stránke Fugy sme natrafili na jednu obzvlášť výstižnú, o čom svedčil aj počet lajkov, ktorý tam ľudia na znak súhlasu zanechali. Jeden z návštevníkov totiž napísal, že „Fuga je kultúrny priestor, kde sa najlepšie stratíš a nájdeš zároveň.“ Mladý muž to snáď ani nemohol napísať lepšie, čiže ak sa v blízkej budúcnosti chystáte von, skúste si pozrieť nabitý program na oficiálnej stránke a možno sa tam s partiou radi stratíte a nájdete aj vy.

Michalská veža

Dôverne známa historická pamiatka nášho hlavného mesta má korene v 13. storočí, keď sa začala jej výstavba. Zažila si toho naozaj viac než dosť, od tureckého nátlaku, cez nebezpečie zo strany husitov až po protesty mešťanov proti jej postaveniu. Dosť bolo o histórii, tieto fakty si dnes vie vygoogliť každý. Vašu pozornosť však chceme upriamiť na múzeum zbraní, ktoré sa nachádza priamo vo veži. Nájdeme tam tie najrôznejšie typy zbraní, či už zo stredoveku alebo z prvej a druhej svetovej vojny. Čerešničkou na torte je výhľad z najvyššieho poschodia veže. Je naozaj ohromujúci a ponúka pohľad z výšky na celé Staré Mesto a jeho okolie, takže môžeme vidieť aj skupinky turistov z rôznych kútov sveta, ako obdivujú uličky Bratislavy, rodinky s deťmi, pomaly prechádzajúcich starších ľudí s nákupnými taškami a, predovšetkým, nás – študentov flákajúcich sa mestom po skončení prednášok. Tento výhľad naozaj stojí za návštevu Michalskej ulice, na ktorej sa veža nachádza. Vstup pre študentov stojí 3 € a múzeum je otvorené počas všetkých pracovných dní od 10:00 do 17:00. Počas víkendov je to o hodinu posunuté a na vežu sa dostanete od 11:00 do 18:00. Navyše, počas chladnejších dní v roku je výhľad skrášlený farebným lístím a neskôr bielou pokrývkou.
​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]